بررسی تنوع ژنتیکی لاک پشت دریایی منقار عقابی (Eretmochelys imbricata) موجود در دو جزیره کیش و قشم با استفاده از تعیین توالی ناحیه D-loop ژنوم میتوکندری

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 3، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-3-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 212
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی طبیب

اداره حفاظت محیط زیست، بندر ماهشهر, ایران

حسین ذوالقرنین

گروه بیولوژی دریا، دانشکده علوم دریایی و اقیانوسی، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر

مهدی محمدی

مرکزمطالعات و پژوهش های دانشگاه خلیج فارس، بوشهر

محمد علی سالاری

گروه بیولوژی دریا، دانشکده علوم دریایی و اقیانوسی، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر

چکیده

به منظور مطالعه تنوع ژنتیکی جمعیت لاک پشت منقار عقابی (Eretmochelys imbricata) در دو جزیره خلیج فارس با استفاده از تعیین توالی ناحیه D-loop ژنوم میتوکندری، ۴۰عدد جنین مرده لاک پشت از دو جزیره قشم و کیش جمع آوری گردید. حدود bp۸۹۰ از ناحیه D-loop ژنوم میتوکندری تکثیر و تعیین توالی شد. در این مطالعه ۵ محل (مکان) پلی مورف و ۶ هاپلوتیپ به دست آمد. تنوع هاپلوتیپی و نوکلیوتیدی برای جزیره قشم به ترتیب ۰/۸۲ و ۰/۰۰۱ و برای جزیره کیش ۰/۵۶ و ۰/۰۰۲ محاسبه شد. تنوع هاپلوتیپی کل نیز ۰/۷۱ تعیین گردید. نتایج حاصله نشان دهنده میزان مهاجرت و تردد بسیار بالا بین دو جزیره است بطوریکه عملا جمعیت لاک پشت های دو جزیره یک جمعیت واحد به حساب می آیند. از نقطه نظر جغرافیای تکاملی، مقایسه نتایج این تحقیق با اطلاعات مربوط به مطالعات قبلی نشان داد که جمعیت لاک پشت های خلیج فارس با گذشتن از اقیانوس آرام و دریای عمان وارد این منطقه گردیده و این جمعیت ها از نواحی غربی به این منطقه مهاجرت نمی نمایند.  

کلیدواژه ها

تنوع ژنتیکی, لاک پشت دریایی, D-loop, ژنوم میتوکندری, خلیج فارس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.