تاثیر سن مولدین نر بر کارایی تکثیر مصنوعی در ماهی کپور سرگنده (Aristichthys nobilis)

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 3، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-3-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 274
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حدیثه دادرس

باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی، واحد لاهیجان

مهری زحمتکش

باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی، واحد لاهیجان

حسین خارا

گروه شیلات، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی

شهروز برادران نویری

بخش ژنتیک و بیوتکنولوژی، موسسه تحقیقات بین المللی تاسماهیان دریای خزر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران، صندوق پستی: ۹۳۴۳-۳۷۴۹۱

شعبانعلی نظامی بلوچی

موسسه تحقیقات شیلات ایران، تهران

چکیده

ماهی کپور سرگنده (Aristichthys nobilis) از نظر اقتصادی یکی از ماهیان با ارزش در سیستم پرورش چند گونه ای می باشد. فرایند تکثیر مصنوعی و تولید لارو یکی از مسایل مهم در پرورش این گونه محسوب می گردد، که در این بین مولدین نر نقش برجسته ای را ایفا می کنند. در این راستا تاثیر سن مولدین نر بر کارایی تکثیر مصنوعی ماهی کپور سرگنده در فصل تکثیر (اواخر بهار) ۱۳۸۹ بررسی گردید. در این تحقیق تخمک های ۳ مولد ماده ۴ ساله با اسپرم مولدین نر ۳ ساله (تیمار ۱)، ۲ ساله (تیمار ۲) و ترکیب ۳ و ۴ ساله (تیمار ۳) به طور جداگانه لقاح داده شد. میزان طول دوره تحرک اسپرم، درصد تحرک اسپرم، pH و تراکم اسپرم و نرخ تفریخ فاقد تفاوت معنی دار بود (۰/۰۵< P)، اما میزان اسپرماتوکریت در نرهای ۴ ساله به طور چشمگیری بیش تر بود (۰/۰۵ < P). بیش ترین میزان درصد لقاح و بازماندگی لارو متعلق به تیمار ۳ بود (۰/۰۵> P). براساس این تحقیق، ترکیب اسپرم های استحصالی از مولدین ۳ و ۴ ساله اثر مثبتی بر کارایی لقاح دارد.  

کلیدواژه ها

تکثیر مصنوعی, سن, مولدین نر, کپور سرگنده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.