نقش تغذیه در افزایش کارایی سیستم ایمنی ماهیان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله آبزیان زینتی، دوره: 1، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ORAQ-1-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 167
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا قائدی

همایون حسین زاده صحافی

داوود ضرغام

چکیده

دانستن نقش تغذیه در تنظیم و تحریک سیستم ایمنی در جلوگیری و کنترل بیماریهای آبزیان و به ویژه آبزیان زینتی که مطالعه زیادی در زمینه بیماریهای ویروسی و باکتریایی در آنها صورت نگرفته از اهمیت زیادی برخوردار است. این موضوع به خوبی ثابت شده است که تغذیه نقش مهمی در حفظ سلامت ماهیان زینتی دارد. در سالهای اخیر توجه زیادی به استراتژیهای غذاییای شده است که به طور مستقیم و غیرمستقیم بر سیستم ایمنی و میزان مقاومت ماهی در برابر بیماری تاثیرگذارند. تحقیقات نشان داده است برخی ترکیبات سیستم ایمنی در زمان کمبود مواد مغذی با مشکل عدم کارایی مواجهاند و استفاده از مواد مغذی ضروری به میزان نیاز سیستم ایمنی، سبب افزایش شدید کارایی این خط دفاعی در ماهی شده است. مسلما نیاز سیستم ایمنی به مواد مغذی، بالاتر از نیاز ماهی به این مواد برای رشد می باشد. برخی از این مواد کلیدی شامل آمینو اسیدهای هستند که سبب تحریک سیستم ایمنی ماهی می شوند. این کار از طریق افزایش نرخ فاگوسیتوزیس و E و C آرژنین و گلوتامین، ویتامینهای افزایش قابلیت کشتن عوامل مهاجم، افزایش آنتیبادی و خاطره ایمنی صورت می گیرد. علاوه بر مواد مغذی، کاربرد برخی ترکیبات غیر مغذی و Sulfated ،Fructooligosaccharides ،Mannanoligosaccharides افزودنی مانند بتاگلوکان، ترکیب الیگوساکاریدها مانند و عصاره جلبکهای دریایی در تحریک و افزایش کارایی سیستم ایمنی ماهی تایید Nupro و Bio-Mos عصاره مخمر مانند ،polysaccharides سیستم دفاعی ذاتی در ماهی را تحریک و سبب (PAMP) شده است. این ترکیبات با داشتن عملکردی شبیه الگوهای مولکولی وابسته به پاتوژنها افزایش قابلیت آن در زمینه شناسایی و تشخیص زودهنگام عوامل بیماریزا شده و در نهایت با فعال کردن سیستم ایمنی نسبت به حذف آنها اقدام می شود. در این مقاله دامنه وسیعی از ترکیبات جیره که بر سیستم ایمنی ماهی و سلامت آن تاثیرگذارند و همچنین چگونگی عملکرد آنها مورد بررسی قرار می گیرد.

کلیدواژه ها

.Immunonutrition, خاطره ایمنی, سیستم ایمنی, تغذیه, آبزیان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.