اثر چربی گیاهی جیره غذایی بر ساختار سکوم های گوارشی بچه ماهیان آزاد خزر (Salmo trutta caspius)

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: مجله علمی شیلات ایران، دوره: 20، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ISFJ-20-1_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 151
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سهیلا فلاح

صابر خدابنده

حلیمه رجبی

جمشید امیری مقدم

چکیده

استفاده از چربی ها بعنوان غذای مکمل در جهت افزایش رشد و مقاومت در برابر تنش ها در آزاد ماهیان موید اثرات مثبت آنهاست. در این بررسی تاثیر دو سطح مختلف روغن های گیاهی بر ساختار سکوم های گوارشی بچه ماهیان آزاد دریای خزر (Salmo trutta caspius) در مقایسه با غذای تجاری مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور ۲۷۰ بچه ماهی پس از رقم بندی با میانگین وزنی ۱۰ گرم انتخاب و ۹۰ عدد برای هر تیمار و ۳۰ عدد برای هر تکرار به حوضچه هایی حاوی مخلوطی از آب چشمه و رودخانه منتقل شدند. پرورش به مدت ۸ هفته در مرکز کلاردشت انجام گرفت و نمونه ها روزانه دو وعده در حد اشباع توسط دو جیره آزمایشگاهی با دو سطح چربی گیاهی ۱۰ و ۲۰ درصد (مخلوط روغن های کلزا و سویا بترتیب ۸۵ و ۱۵ درصد) و غذای تجاری غذادهی شدند. پس از پایان این دوره سکوم های گوارشی ۶ ماهی در هر تکرار جدا شده و بلافاصله در محلول بوئن به مدت ۲۴ ساعت تثبیت گردیدند. در ادامه مراحل قالب گیری در پارافین و برش برای مطالعات بافت شناسی انجام شد. بررسی برش های عرضی سکوم های گوارشی با میکروسکوپ نیکون و نرم افزار Image tool نشان داد که سطح بالای روغن گیاهی جیره (۲۰ درصد) نسبت به سطح پایین (۱۰ درصد) بطور معنی داری باعث افزایش سطح و تعداد انتروسیت ها در واحد سطح گردیده است، ولی این افزایش سطح و تعداد انتروسیت ها نسبت به جیره تجاری معنی دار نبود. فضای باز لومن سکوم ها نیز بین تیمارها اختلاف معنی داری نداشت، زیرا قطر آنها در نمونه های تغذیه شده با غلظت ۲۰ درصد چربی نسبت به نمونه های تغذیه شده  با غلظت ۱۰ درصد چربی افزایش نشان داد. نتیجه اینکه استفاده از جیره های حاوی سطوح بالای چربی گیاهی می تواند از طریق افزایش سطح و تعداد انتروسیت های سکوم های گوارشی، جذب مواد مغذی را افزایش داده و در افزایش راندمان پرورش و توان تنظیم اسمزی موثر باشد.

کلیدواژه ها

روغن گیاهی, بافت شناسی, تغذیه, ماهی آزاد دریای خزر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.