میزان تجمع فلزات سنگین جیوه، سرب و کادمیوم در بافتهای ماهی بیاه (Liza abu) رودخانه های کارون و بهمنشیر استان خوزستان

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: مجله علمی شیلات ایران، دوره: 20، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ISFJ-20-2_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 201
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوالفضل عسکری ساری

محمد ولایت زاده

محبوبه بهشتی

مژگان خدادادی

چکیده

این تحقیق در زمستان ۱۳۸۸، به منظور تعیین غلظت فلزات سنگین جیوه، سرب و کادمیوم در بافتهای عضله، کبد و آبشش ماهی بیاه (Liza abu) رودخانه های بهمنشیر و کارون استان خوزستان انجام گرفت. در این تحقیق بصورت تصادفی ۲۱۶ نمونه ماهی بیاه از رودخانه های مورد مطالعه صید شد. جهت استخراج فلزات از بافت های مورد مطالعه، از روش هضم مرطوب و تعیین میزان تجمع فلزات سنگین بوسیله دستگاه جذب اتمی انجام شد. بالاترین میانگین (± انحراف استاندارد) غلظت کادمیوم، جیوه و سرب بترتیب ۲۶۴/۰±۵۴۰/۰، ۰۰۵/۰±۰۲۹/۰ و ۱۲۸/۰±۰۸/۱ میلیگرم در کیلوگرم وزن خشک و پایینترین غلظت کادمیوم، جیوه و سرب بترتیب ۰۳۵/۰±۴۳۴/۰، ۰۰۱/۰±۰۲۴/۰ و ۰۳۶/۰±۹۳۰/۰ میلی گرم در کیلوگرم وزن خشک بدست آمد. در این تحقیق غلظت کادمیوم، سرب و جیوه در آبشش، کبد و عضله ماهی بیاه بین رودخانه های بهمنشیر و کارون اختلاف معنی داری نداشت. براساس نتایج این تحقیق میزان تجمع کادمیوم و جیوه در عضله ماهی بیاه از استاندارد غذا و داروی آمریکا جهت مصرف انسانی پایین تر از حد آستانه بود، اما میزان تجمع سرب در مقایسه با استاندارد سازمان بهداشت جهانی بالاتر از حد آستانه بود.

کلیدواژه ها

Pollution, Environment, Fish healthy, Khuzestan Province, آلودگی, محیط زیست, سلامت ماهی, استان خوزستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.