بررسی تغییرات ذخایر ماهی کیلکای آنچوی ((Clupeonella engrauliformis در سواحل ایرانی دریای خزر طی سالهای ۱۳۷۴تا ۱۳۹۰

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله علمی شیلات ایران، دوره: 21، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ISFJ-21-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 242
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن فضلی

پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، ساری صندوق پستی ۹۱۶

علی اصغر جانباز

پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، ساری صندوق پستی ۹۱۶

فرهاد کیمرام

موسسه تحقیقات علوم شیلاتی ایران، تهران صندوق پستی: ۱۶۶۱-۱۴۱۵۵

شهرام عبدالملکی

پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی، بندر انزالی، صندوق پستی: ۶۶

کامبیز خدمتی

پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی، بندر انزالی، صندوق پستی: ۶۶

چکیده

هدف از این تحقیق ارزیابی کمی و کیفی صید و ذخایر کیلکای آنچوی طی سالهای ۹۰-۱۳۷۴ و بررسی امکان احیاء ذخایر این ماهی در دریای خزر می باشد. نتایج نشان دادند که میزان صید پس از یک افزایش اولیه از ۳۲۰۰۰ تن در سال ۱۳۷۴ به بیش از ۶۷۰۰۰ تن در سال ۱۳۷۸، بشدت کاهش یافته است (فقط ۸۰ تن در سال ۱۳۹۰). میزان صید در واحد تلاش که طی سالهای ۱۳۷۴ تا ۱۳۷۸ تقریبا ثابت بود (بین ۹۲/۲-۵۲/۳ تن بازا هر شناور در هر شب) به ۰۱/۰ تن بازاء هر شناور در هر شب در سال ۱۳۹۰ کاهش یافت. میزان زیتوده کل و مولدین نیز روند مشابه ای شبیه صید در واحد تلاش داشته است. بطوریکه میزان زیتوده کل که در سالهای ۱۳۷۴ تا ۱۳۷۸ بین ۱۸۵۹۰۰-۱۵۸۵۰۰ تن برآورده شده بود پس از کاهش شدید به تقریبا ۲۰۰۰ تن در سال ۱۳۸۶ رسید. میزان زیتوده مولدین نیز از ۱۰۵۵۰۰ تن در سال ۱۳۷۶ به حدود ۱۹۵۰ تن در سال ۱۳۸۶ کاهش یافت. در ساختار سنی صید ابتدا ماهیان کلاس سنی +۳ سال غالب بودند ولی در سالهای ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۲ ماهیان +۲ سال و نهایتا فراوانی ماهیان جوان بشدت کم و ماهیان خیلی مسن (گروههای +۶ و +۷ سال) در صید غالب شدند. براساس نتایج بدست آمده بدلیل وضعیت بحرانی ذخایر کیلکای آنچوی، یک همکاری و تلاش همه جانبه توسط همه کشورها برای مدیریت و حفظ ذخایر این ماهی در کل دریای خزر ضروری است.

کلیدواژه ها

Catch, Stock assessment, Clupeonella engrauliformis, Caspian Sea, صید, ارزیابی ذخایر, Clupeonella enrauliformis, دریای خزر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.