محوطه های نویافته دوره ایلام میانی در منطقه میان کوه شهرستان اردل، چهارمحال و بختیاری

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های ایرانشناسی، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JISUT-5-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 275
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا خسروزاده

استادیار گروه باستان شناسی دانشگاه شهرکرد

محمود حیدریان

استادیار گروه باستانشناسی دانشگاه شهرکرد

حمید محمدی

دانش آموخته کارشناسی ارشد باستان شناسی دانشگاه شهرکرد

چکیده

بخش میان­کوه شهرستان اردل در استان چهارمحال و بختیاری به سبب دارا بودن کوه­های مرتفع، دره های عمیق و دشت­های میانکوهی کوچک و قرارگیری در مسیر کوچ عشایر از گذشته­های دور تاکنون مورد توجه انسان بوده است. این منطقه دارای دو چشم­انداز کاملا متفاوت است. بخشی از آن باوجود رشته­کوه چهل چشمه و گره با ارتفاعی بیش از ۳۵۰۰ متر دارای زمستان­های سرد و تابستان­های معتدل و بخشی با ارتفاعی کم بین ۱۱۰۰ تا ۱۸۰۰ متر در تابستان­ها گرم و در زمستان­ها سرد است. این ویژگی­های جغرافیایی و آب­و­هوایی باعث شده که منطقه میان­کوه دارای چراگاه­های بسیار غنی در بیشتر ماه­های سال باشد و ازاین­رو منطقه­ای بسیار مستعد برای شکل­گیری و توسعه جوامع انسانی با معیشت دامداری از دورترین ایام به این­ سو بوده است. طی سه فصل بررسی که در این منطقه در سال های ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۰ انجام شد، شماره ۲۵ محوطه ایلام میانی شناسایی و ثبت شد. بیشتر محوطه های شناسایی­شده دوره ایلام میانی در دره­های کوچک و بزرگ و دامنه ارتفاعات قرار گرفته­اند و تمامی ویژگی­های ریخت­شناختی استقرارهای کوچ­نشینی امروزی را دارند و تنها در چند محوطه شواهدی از تداوم استقرارها دیده می­شود.

کلیدواژه ها

الگوی استقراری, تبادل فرهنگی, جوامع کوچرو, ایلام میانی, منطقه میان کوه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.