بیولوژی و ارزیابی میزان خسارت مگس گلرنگ در کشت بهاره در استان اصفهان

سال انتشار: 1389
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,293

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NOILP03_241

تاریخ نمایه سازی: 3 بهمن 1390

چکیده مقاله:

طی سالهای 83-82 برای بررسی بیولوژی مگس گلرنگ Acanthiophilus helianthi Ross. (Dipt Tephritidae) و ارزیابی میزان خسارت آن در کشت بهاره در استان اصفهان ، یک طرح تحقیقاتی در یک مزرعه گلرنگ در ایستگاه تحقیقات کشاورزی کبوترآباد اصفهان اجرا و طی آن مزرعه مذکور به دو قسمت مساوی تقسیم شد. یک قسمت از آن 3 بار با سم دورسبان 2درهزار سمپاشی و قسمت دیگر همزمان آبپاشی شد. بانصب تله های چسبی زرد رنگ زمان ظهور مگسها بالغ ، نقاط اوج جمعیت و نسبت جنسی آنها مشخص گردید. در زمان برداشت نیز درصد آلودگی قوزهها، درصد دانه- ه ای خسارتدیده ، عملکرد دانه، وزن هزار دانه و درصد روغن مشخص گردید. با بازدید از مزارع گلرنگ در مناطق مختلف استان ، و با استفاده از کادر یک مترمربعی میزان خسارت آفت تعیین شد. در این بررسی مشخص گردید که مگس های بالغ از اوایل خرداد وارد مزرعه میشوند و نسبت جنسی آن 1/1 نر به 9/. ماده میباشد، طول دوره لاروی10-15 روز و شفیرگی5- 7 روز بوده و مگ سهای بالغ حداکثر 12 روز زنده بودند. این آفت سه نسل در سال دارد. با بررسی علفهای هرز داخل و حاشیه مزارع مشخص گردید که گلرنگ وحشی Carthamus oxyacantha M.B. (Asteraceae وتلخه Acroptilon repens L.(Asteraceae) از میزبانهای مگس گلرنگ هستند. دو گونه زنبور پارازیتوئید مگس گلرنگ جمع آوری و تحت اسامی Bracon hebetor (Braconidae) و Antistrophoplex conthurnatus Masi (Torymidae) شناسائی شد.همچنین یک گونه زنبور هیپرپارازیتوئید بنام Pachyneuron concolor (FÖrster)(Pteromalidae نیز در این تحقیق جمعآوری و شناسائی شد. میزان آلودگی قوزهها در مزرعه آزمایشی کبوترآباد 29 درصدبود و 20 درصد دانهها نیز خسارت دیده بودند. میانگین عملکرد کرت و وزن هزاردانه در قسمتهای سمپاشی شده و نشده در سطح 5 درصد معنیدار بود اما درصد روغن در قسمتهای مذکور معنیدار نبود. بر اساس بررسی های بهعمل آمده، خسارت مشاهده شده مگس گلرنگ در شرق اصفهان بطور متوسط 25 درصد بود، هرچند آلودگیهای نزدیک به صددرصد نیز مشاهده گردید

نویسندگان

محمدرضا باقری

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان

محمدرضا شهسواری

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • بهداد، .1368.آفات گیاهان زراعی ایران.صفحات3-498 _ 5 _ ...
  • میرزایی، ش.ع. 1349.بررسی بیولوژی مگس گلرنگ . پایان‌نامه فوق لیسانس. ...
  • AI-Ali, AS., AI-Neamy, IK., Abbas, SA., Abduel-Masih, AME., , Ali, ...
  • Swailem, SM. 1973. On the bionomics of Acanthiophilus helianthi Rost ...
  • Vaishampayan, SM, , Kapoor, KN.& Rawat, R.R. 1970. Notes On ...
  • Verma , AN., Singh, R. & Mehrotra, N. 1972. Acanthiophilus ...
  • Zandigiacomo P. & Iob M.(1991). Acanthiophilus helianthi Ros (Diptera, Tephritidae) ...
  • نمایش کامل مراجع