CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تعیین تقویم زمانی وقوع تنش های حرارتی و برودتی در جهت مدیریت فعالیت های نظامی و انتظامی (مطالعه موردی: استان های ایلام، خوزستان و لرستان)

عنوان مقاله: تعیین تقویم زمانی وقوع تنش های حرارتی و برودتی در جهت مدیریت فعالیت های نظامی و انتظامی (مطالعه موردی: استان های ایلام، خوزستان و لرستان)
شناسه ملی مقاله: JR_PMSQ-16-2_002
منتشر شده در در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

علی حنفی - استادیار جغرافیای طبیعی، گروه جغرافیا، دانشگاه افسری امام علی (ع)

خلاصه مقاله:
زمینه و هدف: امروزه یکی از مهم ترین عوامل تعیین کننده در پیروزی و شکست نیروهای نظامی در یک صحنه نبرد واقعی، شناخت کامل آب و هوا و تاثیر مولفه های آب و هوایی بر جابه­جایی نیروها، پرواز جنگنده ها، حرکت ناوگان دریایی، حمل ونقل تجهیزات سنگین و عملکرد سلاح ها است؛ بنابراین، هدف از پژوهش حاضر، تعیین تقویم زمانی وقوع تنش های حرارتی و برودتی در جهت مدیریت فعالیت های نظامی و انتظامی در استان های جنوب­غربی کشور است. روش : در این تحقیق به منظور تعیین تقویم زمانی وقوع تنش های حرارتی و برودتی و تاثیر آن ها بر فعالیت نیروهای نظامی و انتظامی در جنوب­غرب کشور، از شاخص دمای معادل فیزیولوژیک (PET)، نرم افزار GIS و نیز توزیع احتمال ویبول استفاده شد.  یافته ها: نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که در بیشتر بخش های منطقه جنوب غرب مانند اهواز، آبادان، بستان، بندر ماهشهر و دهلران، طول دوره تنش های گرمایی بیشتر از تنش های سرمایی است. تنش های گرمایی در این مناطق از اوایل اردیبهشت آغاز می­شود و تا اواخر مهرماه (به مدت حدود ۱۸۵ روز) با شدت های مختلف ادامه می یابد. دوره آسایش اقلیمی نیروهای نظامی و انتظامی نیز از اوایل آبان تا اواسط آذر (به مدت ۴۵ روز) و نیز از اوایل اسفند تا اواخر فروردین (به مدت ۶۰ روز) تداوم می یابد. همچنین در بین ایستگاه های منطقه، بیشترین نامطلوبیت دمایی در طول سال با مقادیر ۴۷، ۴۶ و ۴۵ درصد به­ترتیب مربوط به ایستگاه های رامهرمز، امیدیه، آبادان و بندر ماهشهر است. و در مقابل، کمترین احتمال وقوع نامطلوبیت دمایی با مقادیر ۱۳ و ۱۴ درصد به­ترتیب مربوط به ایستگاه های خرم آباد و بروجرد می باشد. نتیجه ­گیری: در عملیات نظامی و انتظامی با مشخص­شدن تنش های حرارتی و برودتی محیط رزم، می توان با اقداماتی آسایش اقلیمی نیروهای تحت امر را به حد مطلوبی افزایش داد و از استرس دمایی که موجب عدم تمرکز حواس و کاهش فعالیت های رزمی در ماه های سرد تا فوق العاده سرد و همچنین گرم تا خیلی داغ می شود، کاست.

کلمات کلیدی:
اقلیم شناسی نظامی, شاخص PET, توزیع ویبول, نامطلوبیت دمایی, جنوب غرب کشور

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1314631/