مطالعه و آنالیز اقلیم شناختی آفت زنجره خرما در استان خوزستان

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: ششمین کنگره ملی سالانه یافته های نوین در علوم کشاورزی و منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری
  • کد COI اختصاصی: NEWCONF06_220
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 135
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدیه خراسانی

کارشناسی ارشد، حشره شناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات،کرمان،ایران

چکیده

هدف از انجام پژوهش حاضر مطالعه و آنالیز اقلیم شناختی آفت زنجره خرما می با شد. نوع تحقیق کاربردی - تو سعه ای و روش آن توصیفی-تحلیلی است. محدوده مورد مطالعه استان خوزستان است. برای انجام این تحقیق مراحل ذیل به ترتیب انجام می گیرد. در مرحله اول از طریقمطالعات کتابخانه ای و مشاهده میدانی نسبت به جمع آوری آمار و اطلاعات مورد نیاز تحقیق اقدام می گردد همچنین به منظورگردآوری دادههای اقلیمی و کشاورزی از پایگاه داده اداره هواشناسی و کشاورزی استان خوزستان استفاده شد. و سپس تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعاتجمع آوری شده با استفاده از روشهای آماری نظیر آمار توصیفی، تحلیل همبستگی و رگرسیون انجام می شود. با بررسی های صورت گرفتهدر پژوهش حاضر نتایج نشان داد که درجه حرارت، بارش، رطوبت نسبی، میزان ساعات آفتابی روزانه و بارش به طور مستقیم و غیر مستقیم درطغیان و یا کاهش آفت نقش انکار ناپذیری دارند، که در این میان با ضریب همبستگی و رگرسیونی که برای این عوامل بدست آمد رطوبتنسبی حدود ۹۳ درصد و سرعت باد ۷۱ درصد و ساعات آفتابی ۴۵ درصد در خوزستان و سایر عناصر در مراحل بعدی قرار دارند. به طور کلیدر سال های مورد مطالعه ۱۳۹۴ - ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۸ - ۱۳۹۹ زنجره خرما در مناطق مورد مطالعه دچار نوساناتی بوده است. میزان جمعیت آفت باافزایش دما بیشتر و با کاهش دما کمتر شده است با بررسی ترسالی ها و خشکسالی ها، تفاوت هایی وجود دارند، هنگام وقوع ترسالی در زمانوقوع تر سالی آفت به کمترین میزان خود می رسد و هنگام خشکسالی حالت طغیانی به خود می گیرد. در اکثر سال ها رطوبت نسبی و میزانسطح مبارزه با آفت بالا می باشد، همچنین می توان بیان کرد که رطوبت بالا باعث شده که مقدار جمعیت آفت هم بالا باشد. میزان میانگینساعات آفتابی کمتر و میزان مبارزه بالاتر ا ست، پس نتیجه گرفته می شود که آفت زنجره خرما در رطوبت بالا و ساعات آفتابی کم می تواندفعالیت بیشتری انجام دهد. با مطالعه سرعت باد نتیجه گرفته می شود که در سرعت های باد پایین و آرام آفت به راحتی می تواند به فعالیتخود ادامه داده و جمعیت خود را بالا ببرد، اما در سال هایی که سرعت باد بالا ا ست نمی تواند به فعالیت خود به راحتی ادامه داده و جمعیتآنها کمتر می شود.

کلیدواژه ها

اقلیم، آفت، زنجره، خرما

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.