بررسی ویژگی های زیستگاهی و ریختی سوسمار سنگی دفیلیپی (Darevskia defilippii) درپارک ملی لار

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: ششمین کنگره ملی سالانه یافته های نوین در علوم کشاورزی و منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری
  • کد COI اختصاصی: NEWCONF06_166
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 347
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیوا تقی پوراشلق

کارشناس ارشد مهندسی محیط زیست گرایش زیستگاه ها و تنوع زیستی، دانشکده محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات

هانیه غفاری

استادیار گروه مهندسی محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه کردستان

افشین علیزاده شعبانی

دانشیار گروه مهندسی محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی, دانشگاه تهران

پرهام بیهقی

کارشناس مهندس کشاورزی گرایش علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد ورامین- پیشوا

چکیده

سو سمار سنگی دفیلیپی (Darevskia defilippii) متعلق به خانواده Lacertidae ا ست که این جنس در ایران دارای ۹ گونه ا ست.مطالعه میدانی از تابستان ۱۳۹۵ تا تابستان ۱۳۹۶ انجام شد و ویژگی های ریختی و زیستگاهی تعداد ۸۰ نمونه سوسمار سنگیدفیلیپی در پارک ملی لار مورد مطالعه و بررسی قرار گرفتند. نتایج بررسی زیستگاه ها نشان داد این گونه تیپ زیستگاهی علفی همراهبا جنس بستر مخلوط خاک نرم و قلوه سنگ را نسبت به سایر بخش های زیستگاه ترجیح میدهد. همچنین نتایج این مطالعه نشان داداین گونه در پارک ملی لار در ارتفاع بین ۲۴۹۰ تا ۲۵۷۰ متر حضور دارد. رنگ بدن بیشتر نمونه ها به رنگ قهوه ای بود. بررسیویژگی های ریختی نمونه ها با استفاده از اندازه گیری ۷ صفت قابل اندازه گیری و شمارش ۹ صفت قابل شمارش انجام شد. تحلیل آزمونT انجام شده تفاوت معنی داری بین دو جنس نر و ماده نشان داد به طوری که جنس نر و ماده در صفات طول پوزه، عرض سر، ارتفاعسر، طول سر وبدن، پولک های پشتی در وسط بدن با یکدیگر متفاوتند. مهمترین عوامل تهدید سوسمار سنگی دفیلیپی در پارک ملیلار چرای بی رویه دام و زباله های گردشگران است.

کلیدواژه ها

سوسمار سنگی دفیلیپی، زیستگاه، ریخت شناسی، Lacertidae

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.