ارتباط بین خشکیدگی درختان زاگرس با عوامل محیطی در مناطق جنگلی دنای شرقی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: ششمین کنگره ملی سالانه یافته های نوین در علوم کشاورزی و منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری
  • کد COI اختصاصی: NEWCONF06_150
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 181
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هوا حسنوند

دانشجوی دکتری مهندسی جنگل گروه جنگل ، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ساری

جبارهادی قورقی

کارشناس منابع طبیعی و آبخیزداری ،اداره کل منابع طبیعی استان کرمانشاه

چکیده

در سالهای اخیر تغییرات اساسی در ساختار اکوسیستم های جنگلی زاگرس روی داده است که از جمله آن می توان به خشکیدگیگونه اصلی این منطقه، بلوط ایرانی Lindl brantii Quercus اشاره کرد. بر این اساس در این تحقیق سعی گردید تا ارتباط بینمیزان خشکیدگی درختان را با خصوصیات جنگل شناسی و شرایط توپوگرافی و خاکی بررسی شود. پس از انجام جنگل گردشیقسمت هایی از جنگل که دارای خشکیدگی هستند، مشخص و در هر شکل زمین (ارتفاعات، شیب ها، جهات جغرافیایی و فرم زمینمتفاوت)، سه پلات انتخاب شد. در مجموع ۲۲ پلات در منطقه دنا نمونه برداری شد. در هر پلات، متغیرهای فیزیوگرافی وجنگل شناسی ثبت و نمونه خاک برای آزمایش های فیزیکی و شیمیایی خاک برداشت شد. سپس درختان در سه کلاسه مختلفخشکیدگی کم (۱۵-۰%) متوسط (۳۰-۱۵%) و بالا (۳۰)< % تقسیم_بندی شدند. نتایج نشان داد که شیب های زیاد و جهت-های جنوبی از درصد خشکیدگی بیشتری برخوردارند، اما متغیرهای خاکی هیچگونه رابطه معنیداری با خشکیدگی نشان ندادند. نتایججنگلشناسی نیز نشان داد که بیشترین خشکیدگی در درختان با قطرهای کم و متوسط و نیز با مساحت تاج پوشش بیشتر اما ارتفاعکمتر وجود دارد. از طرف دیگر نتایج همبستگی، رابطه معنی دار مثبت بین تعداد جست زیاد و درصد خشکیدگی را نشان داد. درواقعدرختان در فرم شاخه زاد، بیشترین خشکیدگی را داشتند. به طورکلی می توان گفت که شرایط توپوگرافی و جنگلشناسی ازجملهعوامل مهمی هستند که می توانند بر چگونگی پراکنش خشکیدگی درختان بلوط ایرانی به ویژه بر روی درختان کوچک و شاخه زادتاثیر بگذارند.

کلیدواژه ها

جنگل، دنا،خشک، عوامل محیطی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.