ارزیابی و اولویت بندی ریسک های زیست محیطی و بهداشتی کارخانه سیمان با روش شناسی دلفی و مدل (VIKOR) (مطالعه موردی: کارخانه سیمان بهبهان)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: ششمین کنگره ملی سالانه یافته های نوین در علوم کشاورزی و منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری
  • کد COI اختصاصی: NEWCONF06_104
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 374
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامرضا سبزقبایی

استادیار گروه محیط زیست، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان،بهبهان، ایران

نسترن تدین پور

دانش آموخته کارشناسی ارشد ارزیابی آمایش سرزمین، گروه محیط زیست، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان، بهبهان، ایران

چکیده

امروزه برای رسیدن به توسعه پایدار توجه به صنایعی است که ضمن حفظ اصول محیط زیست موجب بهتر شدن زندگی افراد جامعه وبهره برداری اصول ی از منابع، مخاطرات جدی برای نسل آ ینده را به دنبال نداشته باشد. ارز یابی اثرات زیست محیطی صنعت سیمانمی تواند زمینه ساز توسعه با شد .فرایند تولید در کارخانه س یمان همانند سا یر محیط های صنعتی به دلیل ماهیت و نوع فعالیت بامخاطرات مختلفی از نظر ایمنی ، سلامت ، بهداشت و محیط زیست همراه می باشد، در نتیجه امکان آسیب به انسان، تجهیزات ومحیط زیست در صورت وقوع حادثه وجود دارد. از این رو مطالعه کنونی در زمینه ارزیابی و اولویت بندی ریسک های زیست محیطی وبهداشت کارخانه سیمان بهبهان با استفاده از مدل تصمیم گیری چند معیاره به انجام رسید . در گام نخست تحقیق جهت تشخیصریسک های تاثیرگذار از روشهای مصاحبه مستقیم، بررسی سوابق ، مستندات و نمونه برداری های گذشته و ارائه پرسشنامه استفادهگردید. سپس فعالیت ها و فرآیندهای کارخانه مورد بررسی قرار گرفت و ریسک های زیست محیطی و بهداشت مشخص گردید. با توجهبه شدت اثر، احتمال وقوع پیامدهای احتمالی مواجهه آن با انسان و محیط زیست نمره دهی توسط ۲۰ کارشناس خبره ، صو رتپذیرفت. بر این اساس ازبین ریسک های زیست محیطی و بهداشت به ترتیب تعداد ۹ و ۳ ریسک با مقدار RPN بالا، ۳۴ و ۵ ریسک جزء ریسک های متوسط (M) و در رده پایین ۲۱ (L) ریسک بهداشت از لحاظ بحران قرار گرفتندو در ریسک های زیست محیطی مقدار RPN پایین وجود نداشت. نتا یج روش ویکور (VIKOR) نشان م ی دهد ریسک هایی که در روش RPN بالاترین مقدار را داشتند در این روش بیشترین اولویت و رتبه را به خود اختصاص داده اند. در این پژوهش سعی شده است که با پیشنهادها و اقدام های اصلاحی، سطح ریسک های بالا به سطح متوسط و سطح ریسک متوسط به سطح ریسک پایین تر تقلیل یابند .در پایان، راه کارهای مدیریتی موثری برای کاهش میزان انتشارات و افزایش راندمان تجهیزات غبارگیر به منظور مدیریت بهتر کارخانه مذکور ارایه شده است.

کلیدواژه ها

کارخانه سیمان، ارزیابی ریسک، ریسک زیست محیط، VIKOR، پرسشنامه دلفی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.