بررسی اثرات تغییر اقلیم بر بخش کشاورزی با استفاده از مدل برنامه ریزی ریاضی مثبت

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: ششمین کنگره ملی سالانه یافته های نوین در علوم کشاورزی و منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری
  • کد COI اختصاصی: NEWCONF06_069
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 389
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی مردانی نجف آبادی

استادیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده مهندسی زراعی و عمران روستایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران

الهام کلیعلی

دانش آموخته دکتری اقتصاد کشاورزی، دانشگاه زابل، سیستان و بلوچستان، ایران

چکیده

تغییرات و نوسانات اقلیمی روی بخش کشاورزی در ایران از جمله حوضه قره سو استان گلستان تاثیرات منفی گذاشته و کشاورزان برای حفظمعیشت خویش نیازمند سازگاری بیشتر با این تغییرات و نوسانات می باشند. در این راستا این مطالعه با هدف بررسی اثرات تغییر اقلیم بخشکشاورزی تحت تاثیر تغییر اقلیم، حوضه قره سو که از لحاظ کشاورزی و تامین امنیت غذایی یک منطقه مهم در شمال ایران قلمداد می شود، انجامشده است. در این مطالعه به کمک مدل برنامه ریزی ریاضی مثبت اثر تغییر اقلیم بر بخش کشاورزی و ارائه راهکارهای سازگاری مورد بررسی قرارگرفت. نتایج الگوی اقتصادی برنامه ریزی ریاضی مثبت نشان داد که در شرایط تغییر اقلیم سطح زیر کشت محصولات کشاورزی در گرگان (۳۶درصد) و کردکوی (۲۶ درصد) و بازده ناخالص هر این دو ناحیه به ترتیب به میزان ۱۰ و ۸ درصد کاهش خواهد یافت و بیشترین کاهش سطحزیرکشت مربوط به محصول پنبه به دلیل نیاز آبی بالا و صرفه اقتصادی پایین آن می باشد. اما در منطقه بندر ترکمن تغییر محسوسی در سطحزیرکشت آن مشاهده نشد. برای رویارویی با اثرات منفی تغییر اقلیم سناریوی افزایش راندمان آبیاری و تغییر الگوی کشت به کار گرفته شد ونتیجه ی آن افزایش سطح زیر کشت محصولات مناطق گرگان، کردکوی و افزایش سود ناخالص بخش کشاورزی در هر سه ناحیه نسبت به سناریویتغییر اقلیم می باشد. همچنین پیشنهاد می گردد که با اصلاح الگوی کشت به منظور حذف کشت های کم بازده و پر مصرف آب، تغییر تکنولوژی هایآبیاری در جهت افزایش راندمان آبیاری و تغییر نوع کشت محصولات با نیاز آبی بالا اثرات منفی تغییر اقلیم را تعدیل نمود.

کلیدواژه ها

تغییر اقلیم، برنامه ریزی ریاضی مثبت، راهکارهای سازگاری، قره سو، الگوی کشت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.