ارزیابی تاثیر فعالیت های گردشگر بر تعیین سطح مولفه های گردشگری پایدار (مطالعه موردی: شهر بوشهر)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: ششمین کنگره ملی سالانه یافته های نوین در علوم کشاورزی و منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری
  • کد COI اختصاصی: NEWCONF06_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 190
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سجاد شادور

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته سیستم های اطلاعات جغرافیایی، دانشگاه تربیت دبیر شهیدرجایی تهران

مهدی عربی

استادیار گروه مهندسی نقشه برداری و عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت دبیر شهیدرجایی تهران

چکیده

امروزه با پیشرفت تکنولوژی ، امکانات و تسهیلات متنوعی که در ارتباط گردشگری ایجاد شده کشورهای مختلف به دنبال توسعهزیرساخت های آن هستند که به کمک آن، بتوانند گردشگر بیشتری را باتوجه به شرایط زمانی و مکانی و انگیزه های مختلف جذبو در نتیجه بیشترین سودمندی را برای خود بوجود آورند. در حال حاضرگردشگری ساحلی یکی از بزرگترین فعالیت های گردشگریجهان محسوب می شود که باتوجه به چندوجهی بودن این فعالیت با رشد سریع خود و تقاضای بالا به موثرترین قطب توسعه پایداردر گردشگری مبدل گردیده است. هدف این پژوهش سنجش میزان اثر گذاری فعالیت هایی است که گردشگر در مدت زمان سفربه بوشهر بر روی مولفه های اجتماعی-فرهنگی، اقتصادی و زیست محیطی دارد که از دیدگاه جامعه میزبان مورد بررسی قرار گرفتهاست. روش های مورد استفاده در سنجش مولفه ها، آمار توصیفی و آمار استنباطی می باشد که پس از جمع آوری داده ها از طریقپرسشنامه با طیف لیکرت بین ۳۸۴ نمونه از اعضا جامعه، با استفاده از آزمون فریدمن جهت تعیین میانگین رتبه ها در نرم افزارspss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پردازش بیانگر این است که مولفه های اجتماعی-فرهنگی، اقتصادی و زیست محیطی ۳/۶، ۳/۴۳ و ۲/۷ از ۵ می باشد که در نتایج آزمون فریدمن، فرضیه اولویت رتبه مولفه ها تایید شد. که بیشترین اثر مثبت فعالیت های گردشگر بر مولفه اجتماعی-فرهنگی و کمترین اثر مثبت (بیشترین تاثیر منفی) بر روی مولفهزیست محیطی می باشد.در بررسی اثربخشی پایداری اکوسیستم و سیستم انسانی بوشهر نتایج تجزیه و تحلیل ارزیابی مولفه هابیان می کند که میانگین اکوسیستم انسانی از سیستم طبیعی بالاتر است که بیانگر وجود مخاطرات طبیعی از جمله تهدید محیطهای ساحلی است که در زمان اوج گردشگری بر اساس الگوی زمانی و توزیع فضایی افزایش می یابد.

کلیدواژه ها

گردشگری ساحلی، سنجش پایداری، اکوسیستم ، سیستم انسانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.