بررسی ارتباط میان تحقیقات علمی و نیازهای جامعه روستایی ایران با تاکید بر پایان نامه/ رساله های دانشجویان رشته جغرافیا و برنامه ریزی روستایی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و برنامه ریزی، دوره: 18، شماره: 50
  • کد COI اختصاصی: JR_GEOP-18-50_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 167
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود نیک سیرت

جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه تهران

سیدعلی بدری

دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران

چکیده

اولین شرط لازم برای موفقیت تحقیقات مربوط به روستاها، درک و برداشت صحیح از نیازهای جامعه محلی است. بخشی از تحقیقات روستایی در کشور را پایان نامه/ رساله های دانشجویان رشته جغرافیا و برنامه ریزی روستایی تشکیل می دهند. پژوهش حاضر به بررسی میزان ارتباط این تحقیقات دانشجویی با نیازهای جامعه روستایی و ارائه مدلی برای انجام تحقیقات روستایی در ایران می پردازد. این پژوهش از نوع تحقیق توصیفی- تحلیلی است که با ترکیب دو شیوه اسنادی و پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش دانشجویان (۱۶۱ نفر) و اعضای هیئت علمی (۲۰ نفر) رشته جغرافیا و برنامه ریزی روستایی سه دانشگاه تهران، شهید بهشتی و تربیت مدرس را شامل می شود. دامنه تحقیق به رساله­ها و پایان نامه­های تدوین شده در این سه دانشگاه محدود شده تا امکان بررسی فرض­های پژوهش و تعمیم­یافته­ها فراهم شود. به منظور افزایش دقت در نمونه گیری، درصد بالایی از جامعه آماری به­عنوان نمونه انتخاب شد. با مراجعه به افراد صاحب­نظر، نواقص و نارسایی­های مربوط به سوالات مرتفع شد. مقدار به دست آمده از آزمون همسانی درونی آلفای کرونباخ (۷۹/۰) نشان دهنده پایایی نسبی پرسشنامه است. به منظور تحلیل داده های جمع آوری شده، با بهره­گیری از نرم­افزارهای SPSS- Expert Choice-Excel، از آزمون های آماری چون توزیع فراوانی، تحلیل عاملی و مقایسه زوجی (AHP) استفاده شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که اکثر اساتید راهنما و مشاور پایان نامه/ رساله ها، به وجود ارتباط زیاد موضوعات تحقیق با نیازهای جامعه روستایی معتقد بودند ولی نتایج بررسی مهم­ترین عامل در انتخاب موضوع پایان نامه/ رساله ها نشان داد که دانشجویان در هنگام انتخاب موضوع کم­تر به نیازهای جامعه روستایی توجه داشته اند. در عین حال ساکن بودن دانشجو در روستا و یا رفت و آمد دانشجو به روستا و ارتباط دانشجو با سازمان های متولی جامعه روستایی، بیش­ترین سهم را در آگاهی بخشی دانشجویان نسبت به نیازهای جامعه روستایی داشته اند. هم­چنین محدودیت مالی (مشکلات مالی دانشجویان)، با وزن ۲۴۹/۰ مهم­ترین محدودیت­ پیش روی دانشجویان جهت انتخاب موضوعی متناسب با نیازهای جامعه روستایی بوده­است. بر این اساس، الگوی پیشنهادی پژوهش برای انجام تحقیقات روستایی در ایران ارائه شده­است.

کلیدواژه ها

نیازهای جامعه روستایی, مدل انجام تحقیقات علمی, پایان نامه/ رساله, رشته جغرافیا و برنامه ریزی روستایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.