تحلیل همدید بارش‎های سنگین پهنه شمال غرب ایران (با تاکید بر الگوهای ضخامت جو)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و برنامه ریزی، دوره: 19، شماره: 53
  • کد COI اختصاصی: JR_GEOP-19-53_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 124
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید رضایی بنفشه

عضو هیات علمی، گروه آب و هواشناسی، دانشگاه تبریز.

فرشته حسین علی پور گزی

کارشناس ارشد اقلیم شناسی.

فاطمه جعفری شندی

دانشجوی دکتری اقلیم شناسی

مجید علی محمدی

دانشجوی دکتری اقلیم شناسی.

چکیده

در این پژوهش بارش­های سنگین پهنه­ شمال غرب ایران با استفاده از رویکرد محیطی به گردشی بررسی شده است. به­همین منظور، با استفاده از پایگاه داده­­ بارش روزانه­ پهنه شمال غرب ایران، نقشه­های هم­بارش از روز ۱/۱/۱۳۴۰ تا ۱/۱/۱۳۸۸ بر روی یاخته­هایی به ابعاد ۱۴×۱۴ کیلومتر، به روش کریگینگ میانیابی و ترسیم شد (ماتریس ۵۳۳×۱۷۵۰۸). بر مبنای داده­های حاصل از میان­یابی، بارش­های سنگین پهنه انتخاب و بررسی شد. این بارش­ها در محدوده­ وسیعی از صفر تا ۱۲۰درجه­ شرقی و صفر تا ۸۰ درجه­ شمالی در ترازهای ۵۰۰، ۶۰۰، ۷۰۰، ۸۵۰، ۹۲۵ و ۱۰۰۰هکتوپاسکال و در چهار دیده­بانی در ساعت­های ۰۰:۰۰، ۰۶:۰۰، ۱۲:۰۰ و ۱۸:۰۰زولو، محاسبه شد. نتایج پژوهش نشان دادکه چهار الگوی گردشی ضخامت در به­وجود آمدن این­گونه بارش­ها موثر بوده­ است. در تحلیل این بارش­ها برای هر الگوی گردشی یک روز نماینده معرفی گردید. نتایج تحلیل نشان داد که الگوی گردشی شماره ۲، بیشتر بارش­ها را توجیه می­کند. این یافته­ها می­تواند نقش مهمی در پیش­بینی بارش و جلوگیری از وقوع سیل در پهنه­ مطالعاتی ایفا نمایند[۱]. [۱] این مقاله مستخرج از طرح پژوهشی با حمایت دانشگاه تبریز بوده و بدین وسیلخ قدردانی می­گردد.

کلیدواژه ها

بارش سنگین, شمال غرب ایران, تحلیل خوشه ای, الگوی گردشی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.