تحلیل همدید فراوانی تابع همگرایی شار رطوبت در زمان رخداد بارش های سنگین شمال غرب ایران

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و برنامه ریزی، دوره: 20، شماره: 56
  • کد COI اختصاصی: JR_GEOP-20-56_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 188
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید رضایی بنفشه

دانشیار گروه اقلیم شناسی دانشگاه تبریز

فاطمه جعفری شندی

دانشجوی گروه اقلیم شناسی دانشگاه تبریز

فرشته حسین علی پور گزی

دانش آموخته جغرافیا

مجید علیمحمدی

دانشجوی اقلیم شناسی

چکیده

در این پژوهش با استفاده از رویکرد محیطی به گردشی، فراوانی تابع همگرایی شار رطوبتدر زمان رخداد بارش­های سنگین شمال غرب ایران بررسی شد. ۱۰۶ روز از سنگین­ترین بارش­های شمال غرب ایران از پایگاه داده بارش روزانه کشور، بر اساس آستانه بالای ۹۹ درصد، جهت مطالعه انتخاب شد. فراوانی تابع همگرایی شار رطوبت در محدوده صفر تا ۱۲۰ درجه طول شرقی و صفر تا ۸۰ درجه شمالی در ۶ سطح ۵۰۰، ۶۰۰، ۷۰۰، ۸۵۰، ۹۲۵ و ۱۰۰۰ هکتوپاسکال و در چهار دیده­بانی در ساعت­های ۰۰:۰۰، ۰۶:۰۰، ۱۲:۰۰، ۱۸:۰۰ زولو محاسبه شد. نتایج نشان داد که از میان این سطوح، سطح ۸۵۰ هکتوپاسکال به­دلیل داشتن بالاترین فراوانی تابع همگرایی شار رطوبت بر روی ایران و به­ویژه شمال­غرب ایران دارای اهمیت بوده است. در این پژوهش با استفاده از رویکرد محیطی به گردشی، فراوانی تابع همگرایی شار رطوبتدر زمان رخداد بارش­های سنگین شمال غرب ایران بررسی شد. ۱۰۶ روز از سنگین­ترین بارش­های شمال غرب ایران از پایگاه داده بارش روزانه کشور، بر اساس آستانه بالای ۹۹ درصد، جهت مطالعه انتخاب شد. فراوانی تابع همگرایی شار رطوبت در محدوده صفر تا ۱۲۰ درجه طول شرقی و صفر تا ۸۰ درجه شمالی در ۶ سطح ۵۰۰، ۶۰۰، ۷۰۰، ۸۵۰، ۹۲۵ و ۱۰۰۰ هکتوپاسکال و در چهار دیده­بانی در ساعت­های ۰۰:۰۰، ۰۶:۰۰، ۱۲:۰۰، ۱۸:۰۰ زولو محاسبه شد. نتایج نشان داد که از میان این سطوح، سطح ۸۵۰ هکتوپاسکال به­دلیل داشتن بالاترین فراوانی تابع همگرایی شار رطوبت بر روی ایران و به­ویژه شمال­غرب ایران دارای اهمیت بوده است.

کلیدواژه ها

رویکرد محیطی به گردشی, شار رطوبت, بارش سنگین, شمال غرب ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.