بررسی شاخص سازگاری در برنامه ریزی کاربری زمین شهری به منظور پایداری اقتصادی شهر، مطالعه موردی: منطقه یک شهرداری تهران

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و برنامه ریزی، دوره: 20، شماره: 57
  • کد COI اختصاصی: JR_GEOP-20-57_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 331
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی شماعی

دانشیار جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه خوارزمی تهران

بابک لطفی مقدم

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه خوارزمی

چکیده

مکانیابی و ساخت کاربری­های شهری در اقتصاد شهر و پایداری اقتصادی آن نقش به­سزایی دارد. امروزه رشد ناموزون کاربری­ها در بعضی از نواحی شهری موجب ناسازگاری و افزایش هزینه­های شهری شده است. شاخص­های سازگاری به­طور مستقیم و غیرمستقیم در پایداری اقتصاد شهر تاثیر گذارند. هدف این پژوهش تحلیل وضعیت کاربری زمین شهری بر اساس معیار سازگاری به­منظور دست­یابی به پایداری اقتصادی در منطقه یک شهرداری تهران است. در این پژوهش شاخص­های سازگاری کاربری­ها از جمله فاصله از خط گسل، همجواری کاربری­ها با کاربری­های آلوده­کننده و مزاحم، مکانیابی کاربری­ها بر اساس شیب زمین است. نوع پژوهش کاربردی و روش آن توصیفی- تحلیلی، با بهره­گیری از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و نرم­افزار (excel) است. داده­ها و اطلاعات جمع­آوری شده از منابع کتابخانه­ای و نقشه­های رقومی منطقه به­کمک GIS تحلیل شده است. نتایج مشخص می­سازد مکان­گزینی حدود ۴۰ درصد کاربری­هایی که در محدوده ۷۰۰ متری خط گسل قرار دارند؛ خطرساز می­باشد، بیش از ۲۰ درصد کاربری­ها در شیب نامناسب ساخته شده­اند، هم­چنین ۳/۰ درصد از کاربری­های منطقه از لحاظ شاخص آلودگی و مزاحمت، وضعیت نامطلوبی دارند، در مجموع،  این فرآیند موجب خسارات مالی و جانی متنوعی می­گردد که ناپایداری اقتصادی منطقه را به­دنبال خواهد داشت.

کلیدواژه ها

کاربری زمین شهری, سازگاری و همجواری کاربری ها, پایداری اقتصادی شهر, منطقه یک شهرداری تهران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.