ارزیابی و شبیه سازی تغییرات کاربری زمین پیرامون شهرها با استفاده از مدل CA-Markov (نمونه موردی: شهر میاندوآب)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و برنامه ریزی، دوره: 20، شماره: 58
  • کد COI اختصاصی: JR_GEOP-20-58_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 182
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میرستار صدرموسوی

استاد گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه تبریز

رسول یزدانی چهاربرج

دانشجوی دوره دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه تبریز.

چکیده

توسعه سریع شهری در دهه­های اخیر موجب تغییرات وسیعی در الگوی کاربری زمین پیرامون شهرها شده و تاثیرات زیست­محیطی و اجتماعی–اقتصادی زیادی را به همراه داشته است. در این زمینه، ارزیابی تغییرات کاربری زمین و شبیه­سازی تغییرات آتی آن می­تواند در برنامه­ریزی­ها و سیاستگذاری­های شهری راهگشا باشد. ترکیب سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و سنجش از دور (RS) می­تواند ابزار مناسبی برای گردآوری داده­ها و تحلیل تغییرات کاربری زمین باشد. این مقاله برای ارزیابی و شبیه­سازی تغییرات کاربری زمین صورت گرفته در شهر میاندوآب از مدل CA-Markov استفاده می­نماید. ابتدا، با استفاده از تصاویر ماهواره­ای چندزمانه­ای مربوط به سال­های ۱۳۶۳، ۱۳۷۶ و ۱۳۹۰ نقشه­های پوشش/کاربری زمین شهر و اراضی اطراف آن ایجاد گردید و تغییرات صورت گرفته مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حکایت از افزایش ۱۰۱۳ هکتاری مساحت شهر و مناطق ساخته­شده اطراف شهر و کاهش ۱۱۱۴ هکتاری کاربری مزارع طی ۲۷ سال گذشته دارد. سپس، با استفاده از مدل مارکوف، ماتریس مناطق گذار کاربری­ها در فاصله سال­های ۱۳۹۰-۱۳۶۳ محاسبه گردید. در مرحله بعد، نقشه­های تناسب مکانی کاربری­ها با استفاده از روش­های ارزیابی چندمعیاره (MCE) ایجاد گردید. در نهایت، برای پیش­بینی تغییرات آتی کاربری زمین تا سال ۲۰۲۵ از مدل CA-Markov استفاده گردید. نتیجه شبیه­سازی، حاکی از روند مداوم کاهشی در اراضی کشاورزی  و روند مداوم افزایشی در اراضی شهری می­باشد. بنابراین، اگر روند کنونی تغییرات بدون اتخاذ یک سیاست توسعه پایدار ادامه یابد افت شدید شاخص­های زیست­محیطی و اجتماعی-اقتصادی را به­دنبال خواهد داشت.

کلیدواژه ها

تغییر کاربری زمین, مدل CA-Markov, رشد شهری, سنجش از دور, شهر میاندوآب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.