پتانسیل سنجی احداث نیروگاه های خورشیدی در ایران با روش های تاپسیس، فازی تاپسیس و فازی سوگنو

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و برنامه ریزی، دوره: 21، شماره: 59
  • کد COI اختصاصی: JR_GEOP-21-59_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 220
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نوید هوشنگی

دانشگاه صنعتی تهران کشورایران شهرتهران

علی اصغر آل شیخ

دانشگاه صنعتی تهران کشور ایران شهر تهران

چکیده

ایران در کمربند خورشیدی زمین و نواحی پرتابش آن واقع شده است؛ از این ­رو در بسیاری از نقاط کشور می­توان انرژی مورد نیاز را از طریق خورشید تامین نمود. عوامل متعددی از جمله میزان تابش کلی خورشیدی، زیرساخت­های منطقه­ای، شبکه­های انتقال نیرو در انتخاب مکان بهینه تاثیرگذارند. این تحقیق با استفاده از سیستم­های تصمیم­گیری چندمعیاره، مبانی فازی­سازی و بهره­گیری از ابزارهای سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) به تلفیق عوامل موثر در احداث نیروگاه­های خورشیدی فتوولتائیک در مقیاس کشوری می­پردازد تا پتانسیل مناطق مختلف کشور ایران در ایجاد این نیروگاه­ها تعیین شود. جهت تعیین مناطق مساعد روش­های تاپسیس (TOPSIS)، فازی تاپسیس (Fuzzy TOPSIS) و فازی سوگنو (Fuzzy Sugeno) اجرا و قابلیت آن­ها مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفتند. پس از اخذ نظرات کارشناسی، پتانسیل­سنجی در دو مرحله­ اصلی اجرا شد: کسر مناطق غیرممکن (قیود) و محاسبه­ پتانسیل مناطق با استفاده از آنالیزهای مکانی در قالب سه روش مذکور. نتایج نشان داد که روش فازی تاپسیس از منظر پیوستگی نقشه و دخالت دادن داده­ها حالت میانه بین دو روش تاپسیس و فازی سوگنو دارد و در قیاس با دو روش دیگر حساسیت معقولی به دقت وزن­های ورودی نشان می­دهد. روش تاپسیس ۷۱/۱۴% و فازی تاپسیس ۳۳/۱۸% و روش سوگنو ۵۲/۲۰% از کل کشور را برای احداث نیروگاه خورشیدی مناسب دانسته­اند. در راستای اولویت دهی به مناطق مختلف کشور، هر سه روش با ضریب همبستگی متوسط ۸۵/۰ نتایجی مشابه داشتند. اولویت­های اصلی کشور برای نیروگاه­های خورشیدی با اختلافی ناچیز بخش­های نرمانشیر، نوبندگان، فرجهی، بمپور، شیب­کوه و گاوبندی معرفی شدند

کلیدواژه ها

: پتانسیل سنجی, نیروگاه های خورشیدی, تاپسیس, فازی تاپسیس, فازی سوگنو

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.