بررسی وضعیت تروفی با مقایسه شاخص های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی (مطالعه موردی: ساحل شهرستان بندر انزلی)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 6، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-6-3_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 244
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا ایزدخواستی

گروه زیست شناسی دریا، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، صندوق پستی:۴۶۴۱۴-۳۵۶

عباس اسماعیلی ساری

گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، صندوق پستی:۴۶۴۱۴-۳۵۶

مریم فلاحی کپورچالی

پژوهشکده آبزی پروری آب های داخلی، بندرانزلی، صندوق پستی: ۶۶

محمدجواد امیری

گروه برنامه ریزی، مدیریت و آموزش محیط زیست، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران، صندوق پستی: ۱۴۱۵۵-۶۱۳۵

شاهو کرمی

گروه آموزش محیط زیست، دانشگاه پیام نور، تهران، صندوق پستی: ۱۹۳۹۵-۴۶۹۷

چکیده

به منظور مقایسه شاخص های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی تعیین سطح تروفی در ساحل بندرانزلی اقدام به نمونه برداری از ستون آب به صورت فصلی در اواسط فصول بهار و تابستان از اعماق ۲، ۵ و۱۰ متر شد. شاخص فیزیکی تروفی با استفاده از صفحه سکشی، شاخص شیمیایی با اندازه گیری غلظت مواد مغذی موجود در آب و شاخص بیولوژیکی با تعیین غلظت کلروفیل aو زی توده فیتوپلانکتونی محاسبه گردید. حداکثر عمق دید درستون آب، ۳ متر، میانگین غلظت ازت کل برابر با ۷۶۴/۹میلی گرم در مترمکعب، میانگین غلظت فسفر کل در ستون آب برابر با ۵۹ میلی گرم در مترمکعب، میانگین غلظت کلروفیل a برابر با ۳/۵ میلی گرم در مترمکعب و میانگین زی توده فیتوپلانکتونی برابر ۵۱۳۶/۸۴ میلیگرم در مترمکعب بود (۰/۰۵ > p). نتایج نشان گر آن است که از میان این سه شاخص، استفاده از شاخص های فیزیکی (در یک اکوسیستم آبی غیرآلوده) و بیولوژیکی مناسب تر است و این دو از لحاظ آماری در سطح اطمینان ۹۵ درصد (۰/۰۵ > p) نیز با یکدیگر هبستگی معکوس دارند. با مقایسه داده ها با جداول مربوط به رده بندی کیفی آب ها، آب دریای خزر در منطقه مورد تحقیق بر اساس میزان عمق دید تابستانه توسط صفحه سکشی و غلظت کلروفیل aو زی توده فیتوپلانکتونی، در رده آب های مزوتروف و از نظر غلظت ازت کل و فسفر کل در رده آب های یوتروف قرار دارد (۰/۰۵> p).

کلیدواژه ها

تروفی, شاخص های فیزیکی شیمیایی و بیولوژیکی, صفحه سکشی, زی توده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.