تاثیر حاشیه بر تراکم و تنوع جامعه پرندگان در پارک ملی گلستان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 6، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-6-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 244
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین وارسته مرادی

گروه محیط زیست، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، صندوق پستی: ۱۵۷۳۹-۴۹۱۳۸

هدی خوش ظاهر

گروه محیط زیست، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، صندوق پستی: ۱۵۷۳۹-۴۹۱۳۸

مهرداد بورچی

گروه محیط زیست، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، صندوق پستی: ۱۵۷۳۹-۴۹۱۳۸

چکیده

این مطالعه به بررسی انواع حاشیه روی الگوی تراکم و تنوع پرندگان در پارک ملی گلستان می پردازد. پرندگان و متغیرهای محیط زیستی به فاصله شعاعی ۲۵ متر از هر یک از ۷۳ نقطه نمونه برداری بررسی گردیدند. برای تعیین تراکم پرندگان و همباشی جامعه پرندگان با متغیرهای محیط زیستی، به ترتیب از نمونه برداری فاصله ای و آنالیز تطبیقی متعارف استفاده شد. همباشی شاخص های تنوع پرندگان با متغیرهای محیط زیستی با استفاده از روش رج بندی مورد مطالعه قرار گرفت. مگس گیر سینه سرخ و سهره جنگلی در حاشیه مرتع و کمرکولی جنگلی در حاشیه کشاورزی بیش ترین تراکم و گونه های کبک و چکاوک کاکلی در حاشیه رودخانه و قرقاول در حاشیه جاده کم ترین تراکم در هکتار را داشتند. در حاشیه جاده پرندگانی نظیر توکا باغی، جیجاق، دارکوب باغی، دارخزک، دارکوب سیاه، چرخ ریسک پس سر سفید، چرخ ریسک بزرگ و چرخ ریسک سرآبی بیش ترین همبستگی مثبت را با تعداد درختان با قطر برابر سینه ۲۰-۵۰ سانتی متر، تعداد درختان با ارتفاع ۱۰-۲۰ متر، تراکم تاج پوشش درختان، عمق لاش برگ و تعداد درختان با قطر برابر سینه بیش از ۱۰۰ سانتی متر داشتند. هم چنین، در حاشیه کشاورزی کمرکولی جنگلی، چرخ ریسک دم دراز، دارکوب خال دار کوچک، دارکوب خال دار بزرگ و دم سرخ همبستگی مثبتی را با پوشش سنگی زمین، تعداد درختان با قطر برابر سینه ۵۰-۱۰۰ سانتی متر و تعداد درختان با ارتفاع کم تر از ۱۰ متر داشتند. نمایه غنای N۲،  شاخص تنوع شانون و تعداد گونه ها دارای بیش ترین مقدار عددی به ترتیب در حاشیه های جاده، کشاورزی، رودخانه و مرتع بودند. در مقابل، بیش ترین مقدار عددی شاخص یکنواختی گونه ای کامارگو به ترتیب در حاشیه مرتع، رودخانه، کشاورزی و جاده بود.

کلیدواژه ها

پارک ملی گلستان, تراکم, تنوع, جامعه پرندگان, حاشیه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.