مطالعه مقایسه ای ویژگی های ریخت شناختی ۵ گونه از ماهیان جنس مروارید ماهی (Cyprinidae: Alburnus) در آب های داخلی ایران با استفاده از سیستم شبکه ای تراس

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-7-1_028
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 221
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده سمیه خاتمی نژاد

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه گیلان، رشت، صندوق پستی: ۱۹۱۴۱-۴۱۳۵۵

سیدحامد موسوی ثابت

گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، صندوق پستی: ۱۱۴۴

مسعود ستاری

گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، صندوق پستی: ۱۱۴۴

صابر وطن دوست

گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی مازندران، بابل، صندوق پستی: ۷۵۵

چکیده

در این مطالعه ویژگی های ریخت شناختی ۵ گونه از ماهیان جنس مروارید ماهیبه نام هایAlburnuschalcoides، A. filippii، A.atropatenae، A.mossulensis و A.hohenackeri به روش سیستم شبکه ای تراس مورد بررسی قرار گرفتند. تعداد ۳۰۰ قطعه ماهی از اردیبهشت ۸۹ تا مهر ۹۱ از رودخانه های بابلرود، بالقلوچای، میریسه،گاماسیاب و مهابادچای به وسیله الکتروشوکر جمع آوری شدند. ۱۰۵ فاصله تراس بین ۱۵ لندمارک در۳۰۰ نمونه اندازه گیری شد. در نتایج حاصله از تحلیل واریانس یک طرفه (ANOVA) برای ویژگی های ریخت سنجی اصلاح شده، از ۱۰۵ویژگی مورد بررسی در بین نمونه ها، تمام صفات دارای تفاوتمعنی دار (۰/۰۵> P)بودند. آنالیز فاکتورهای اصلی برای داده های مورفومتریک نشان داد که ۱۴ فاکتور اول از میان ۱۰۵ فاکتور ایجاد شده بین ۵ گونه مورد بررسی، از ۹۶/۳۳ درصد تنوع صفات ریختی برخوردار می باشند. مطابق با نتیجه حاصل از ترسیم مولفه اول به دوم در آزمون تفکیک متعارف نشان داده شده است که سه گونه A. filippii, A. atropatenae و  A. mossulensis دارای هم پوشانی بالا با یکدیگرند وگونه های A. chalcoides و A. hohenackeriاز سایر گونه ها به طور کامل جدا شدند. نتایج حاصل از آزمون کلاستر نیز جدایی کامل گونه ها به لحاظ خصوصیات ریخت سنجی از یکدیگر را نشان می دهد. 

کلیدواژه ها

Alburnus, سیستم شبکه ای تراس, ریخت سنجی, ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.