بررسی تفاوت های ریخت شناسی جمعیت های سیاه ماهی Capoeta capoeta در بالادست و پایین دست رودخانه زرینه رود از حوضه دریاچه ارومیه

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 8، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-8-3_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 113
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا رادخواه

گروه شیلات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، صندوق پستی: ۴۱۱۱

هادی پورباقر

گروه شیلات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، صندوق پستی: ۴۱۱۱

سهیل ایگدری

گروه شیلات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، صندوق پستی: ۴۱۱۱

چکیده

این مطالعه با هدف بررسی ویژگی های ریخت شناسی و عوامل محیطی موثر بر آن ها در جمعیت های سیاه ماهی (C. capoeta) بالادست و پایین دست رودخانه زرینه رود از حوضه دریاچه ارومیه به اجرا درآمد. در این مطالعه، در مجموع ۸۵ عدد سیاه ماهی از قسمت های بالادست (۴۰ قطعه) و پایین دست (۴۵ قطعه) رودخانه زرینه رود با استفاده از دستگاه الکتروشوکر صید شدند. نمونه های جمع آوری شده پس از بی هوشی در محلول عصاره گل میخک، در فرمالین ۱۰ درصد تثبیت شده و سپس به آزمایشگاه منتقل شدند. ۲۱ صفت ریخت سنجی و ۷ صفت شمارشی در ماهیان صید شده بررسی شد. داده های استانداردشده به منظور تعیین اختلاف در بین جمعیت های مورد مطالعه و هم چنین به منظور جداسازی و تفکیک جمعیت ها در هریک از صفات با استفاده از آنالیز تجزیه به مولفه های اصلی (PCA) و آنالیز تابع تشخیص (DFA) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. مطالعه حاضر نشان داد که جمعیت های سیاه ماهیان در بالادست و پایین دست رودخانه زرینه رود از نظر صفات شمارشی اختلاف معنی داری با یکدیگر نداشتند (۰/۰۵< p). جمعیت های مورد بررسی از نظر صفات ریخت سنجی با یکدیگر اختلاف داشتند، البته این اختلاف موجب تمایز و تفکیک جمعیت ها نشد. تفاوت در شرایط اکولوژیکی مانند سرعت جریان آب، دما، اکسیژن، پوشش گیاهی و شرایط تغذیه ای از مهم ترین عوامل موثر بر اختلافات ریخت شناسی در بین جمعیت های مورد مطالعه تشخیص داده شدند.

کلیدواژه ها

صفات ریخت سنجی, صفات شمارشی, جمعیت های بالادست و پایین دست, سیاه ماهی, Capoeta capoeta

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.