بررسی قابلیت استفاده از یک گونه دو کفه ای به منظور پایش زیستی عناصر در خلیج فارس با بکارگیری یک روش آنالیز غیرتخریبی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله علمی شیلات ایران، دوره: 24، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ISFJ-24-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 136
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیما پورنگ

فاطمه قنبری باغستانی

محمد لامعی رشتی

محمدصدیق مرتضوی

عیسی کمالی

طوبی وارسته

چکیده

به منظور بررسی قابلیت استفاده از بافت های نرم و سخت یک گونه دو کفه ای (Callista umbonella) برای پایش زیستی عناصر مختلف در مناطق ساحلی شمال خلیج فارس و همچنین امکان بکارگیری روش پیکسی به این منظور، نمونه های گونه مزبور به همراه رسوبات سطحی مرتبط از سه ایستگاه نمونه برداری واقع در مناطق بین جزر و مدی استان هرمزگان، در تیر ۱۳۹۳ گردآوری گردید. اندازه گیری میزان تجمع عناصر در نمونه ها با استفاده از روش غیر تخریبیپیکسی انجام گردید.  علاوه بر این مقادیر کل مواد آلی در رسوبات و دانه بندی آنها نیز اندازه گیری گردید.  بر اساس نتایج حاصله از ۱۷ عنصر مورد بررسی در بافت نرم نمونه ها (Al، Br، Ca، Cl، Cr، Fe، K، Mg، Mn، Na، O ، P ، S، Si، Sr ، Ti و Zn) در مورد P، Fe، Br و O اختلاف معنی داری بین ایستگاههای نمونه برداری مشاهده گردید. از ۱۴ عنصر اندازه گیری شده در صدف نمونه ها (Al، Br، Ca، Cl، Cu، Fe، Mg، Mn، Na، K ، O ، S، Si و Sr) صرفا در مورد Si اختلاف معنی داری بین ایستگاههای نمونه برداری مشاهده شد و از ۱۴ عنصر اندازه گیری شده در رسوبات سطحی (Al، Ca، Cl، Cr، Fe، Mg، Mn، Na، Ni، K ، O ، S، Si و Ti) در مورد عناصر  Na، Mg ، S ، Cl، K، Ca، Ti و Fe اختلاف معنی داری بین ایستگاههای نمونه برداری مشاهده گردید. در هر یک از موارد مزبور ترتیب تجمع عناصر در ایستگاهها مشخص گردید و علل احتمالی این تفاوت ها مورد بررسی قرار گرفت. به منظور گروه بندی عناصر از نقطه نظر میزان تجمع در رسوبات ، بافت نرم و صدف نمونه ها از آنالیزهای چند متغیره (آنالیز خوشه ای و آزمون تحلیل مولفه اصلی) استفاده گردید. با توجه به نتایج حاصله می توان اظهار نمود که گونه مورد نظر به دلایل مختلف کاندید مناسبی برای معرفی به عنوان پایشگر زیستی برخی عناصر در منطقه مطالعاتی می باشد.

کلیدواژه ها

دو کفه ای, عناصر, خلیج فارس, پایش زیستی, پیکسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.