بررسی الگوی پراکنش مکانی، زمانی و روند تغییرات توده زنده خانواده گوازیم ماهیان (Nemipteridae) در آبهای ساحلی دریای عمان (استان سیستان و بلوچستان)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله علمی شیلات ایران، دوره: 25، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ISFJ-25-4_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 282
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

افشین محمودزاده

دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم وتحقیقات، تهران، صندوق پستی:۷۵۵-۱۴۵۱۵

محمدرضا فاطمی

دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم وتحقیقات، تهران، صندوق پستی:۷۵۵-۱۴۵۱۵

تورج ولی نسب

موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج جهاد کشاورزی

شهلا جمیلی

موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج جهاد کشاورزی

بابک مقدسی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد سواد کوه، سواد کوه، صندوق پستی:۱۵۵

چکیده

خانواده گوازیم ماهیان در صید تجاری آب های جنوب ایران از اهمیت اقتصادی و میزان صید بالایی برخوردار می باشد. به منظور پایش ذخایر این گروه آبزی در دریای عمان طی ده سال نمونه برداری در سال های ۱۳۸۲ تا ۱۳۹۲ گشت های تحقیقاتی ترال کف از غرب تا شرق دریای عمان در ۵منطقه (اشکوب) و ۴ لایه عمقی ۲۰-۱۰ ، ۳۰-۲۰، ۵۰-۳۰ و ۱۰۰-۵۰ متربه مورد اجرا درآمد. نتایج نشان داد که بهترین مکان برای صید این ماهیان مناطق غربی و شرقی  آب های ساحلی استان سیستان وبلوچستان است. دربین مناطق پنج گانه این استان بیشترین میزان صید بر واحد سطح در صیدگاه های میدانی، گالک، رابچ و بیاهی با ۷/۲۹۳ کیلوگرم بر کیلومترمربع ثبت گردید. با بررسی لایه های عمقی مشخص گردید که بیشترین میزان صید بر واحد سطح در اعماق بیش از۳۰ متر بوده که با کاهش عمق  از تراکم این ماهیان کاسته می شود. چنانکه بیشترین میزان صید بر واحد سطح لایه عمقی ۱۰۰-۳۰ متر با۲/۳۳۱ کیلو گرم بر کیلومترمربع ولایه عمقی ۲۰-۱۰ متر با ۶/۲۸ کیلو گرم بر کیلومتر مربع کمترین میزان را داشته است. در دهه اخیرمقدار صید بر واحد سطح  گوازیم ماهیان روندی افزایشی را نشان می دهد که حاکی از ثبات نسبی این ذخایر آبزی می باشد.

کلیدواژه ها

Oman Sea, CPUA, Nemipterid fihes, Stock., صید بر واحد سطح, گوازیم ماهیان, پراکنش, دریای عمان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.