بررسی روند سازش بافتی آبشش و کلیه ماهی صبور (Tenualosa ilisha) طی مهاجرت از دریا به رودخانه های کارون و بهمنشیر

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله علمی شیلات ایران، دوره: 25، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ISFJ-25-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 210
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وحید داستان

Khorramshahr University of Marine Science and Technology

رحیم عبدی

دانشگاه علوم وفنون دریایی خرمشهر

عبدالعلی موحدی نیا

دانشگاه علوم وفنون دریایی خرمشهر

محمد علی سالاری علی آبادی

دانشگاه علوم وفنون دریایی خرمشهر

چکیده

در این پژوهش تغییرات بافتی آبشش و کلیه ماهی صبور به عنوان دو اندام اساسی و حائز اهمیت در فرایند تنظیم اسمزی در طول مهاجرت از خورموسی به رودخانه های کارون و بهمنشیر مورد مطالعه قرار گرفت. نمونه برداری از خلیج فارس و رودخانه های کارون و بهمنشیر از هر ایستگاه ۱۰ قطعه با خصوصیات زیست سنجی مشابه از نظر اندازه و وزن صورت گرفت. پس از فیکس کردن نمونه های بافتی در محلول بوئن و طی مراحل روتین بافت شناسی، برشهایی به ضخامت ۶ میکرون تهیه و رنگ آمیزی با هماتوکسیلین- ائوزین انجام و توسط میکروسکوپ نوری مجهز به لنز داینو لیت مورد مطالعه قرار گرفتند. بیشترین تعداد و مساحت سلول­های کلراید مربوط به ماهی های دریا بود که با مهاجرت به رودخانه­­های کارون و بهمنشیر کمتر شدند (۰۵/۰> p). اما تفاوت معناداری بین سلول­های کلراید رودخانه های کارون و بهمنشیر از این لحاظ وجود نداشت (۰۵/۰< p). در بافت کلیه در طی مهاجرت از دریا به رودخانه، قطر لومن توبول­های پروکسیمال و دیستال افزایش یافته اما قطر لومن توبول دیستال نمونه­های کارون بیشتر از بقیه بود. در سایر توبول­ها اختلاف معناداری در نمونه های کارون و بهمنشیر  وجود نداشت (۰۵/۰< p). بنابراین بر اساس این تحقیق مشخص گردید که آبشش و کلیه در فرآیند تنظیم اسمزی در ماهی صبور مشارکت فعالانه داشته و بدلیل سازگاری و پاسخ به شوری های متفاوت محیط که با تغییرات بافت شناختی و بیشتر در بافت آبشش همراه بود، می تواند مدل مناسبی برای بررسی مکانیسم های تنظیم اسمزی در شوری های متفاوت باشد.

کلیدواژه ها

Tenualosa ilisha, Gill, Kidney, Chloride cells, Osmoregulation, ماهی صبور, آبشش, کلیه, سلول های کلراید, تنظیم اسمزی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.