تاثیر تمرین با شدت های مختلف بر شاخص منتخب آپوپتوزی در بافت کبد رت های نر نژاد ویستار

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات کاربردی تندرستی در فیزیولوژی ورزش، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JAHSSP-8-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 221
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سودابه قنبری

گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه پیام نور کرج ،البرز،ایران

علی اصغر رواسی

استاد فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

محمد شریعت زاده جنیدی

استادیار فیزیولوژی ورزشی، گروه فیزیولوژی ورزشی، پژوهشگاه تربیت بدنی و علوم ورزشی، تهران، ایران

چکیده

هدف: کبد یکی از اندام­های حیاتی بدن است که نقش بسیار مهمی در متابولیسم مواد، سم زدایی داروها و دفع مواد مضر از بدن دارد و نارسایی­های کبدی به عنوان یکی از خطرات جدی سلامتی بشر محسوب می­شوند. آپوپتوز یکی از ویژگی­های برجسته بیماری­های کبد است. پیشرفت بیماری کبد تحت تاثیر تعادل بین توانایی­های آپوپتوزی و ضد آپوپتوزی قرار دارد. هدف پژوهش کنونی، بررسی تغییرات شاخص منتخب آپوپتوز در بافت کبد رت­های نر ویستار ناشی از انجام سه پروتکل تمرین ورزشی بود. روش شناسی: در این مطالعه تجربی، ۳۲ سر رت (۸ هفته­ای) به طور تصادفی به چهار گروه هشت تایی کنترل، تمرین هوازی با شدت متوسط، هوازی پرشدت و تمرین هوازی تناوبی پرشدت تقسیم شدند. مدت تمرینات هشت هفته، پنج جلسه در هفته بود. ۲۴ ساعت بعد از آخرین جلسه تمرین، نمونه­های بافت بطن کبد استخراج شد و در دمای ۸۰- درجه سانتی گراد تا زمان آزمایش نگهداری شد. برای آزمون فرضیه­های پژوهش از آزمون ANOVA یک طرفه و برای مقایسه بین گروهی از آزمون تعقیبی توکی استفاده شد.  یافته ها: نتایج نشان داد که نسبت به گروه کنترل، بیان ژن ۲۱P در هر سه گروه تمرین هوازی با شدت متوسط، هوازی پرشدت و تمرین هوازی تناوبی پرشدت به طور معنی­داری کاهش یافته است (۰۰۱/۰P≤)، به طوری به ترتیب  به میزان ۰۰۱۸/۰ واحد، ۰۰۱۷/۰ واحد و ۰۰۱/۰ واحد نسبت به گروه کنترل کاهش داشته است. نتیجه گیری: نتایج نشان داد پروتکل­های ورزشی پژوهش کنونی اثرات یکسانی برکاهش بیان ژن ۲۱P در بافت کبد دارند. بنابراین، می­تواند به عنوان یک سازوکار پیشگیرانه جهت جلوگیری و یا کاهش آپوپتوز بافت کبدی مورد توجه قرار گیرد.

کلیدواژه ها

بیان ژن, بافت کبد, آپوپتوز, پروتئین P۲۱

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.