صحت سنجی جداول نیازهای رویشی خاک، زمین نما و اقلیم برای زعفران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفدهمین کنگره علوم خاک ایران و چهارمین همایش ملی مدیریت آب در مزرعه تجدید حیات حکیمانه خاک و حکمروائی حکیمانه آب
  • کد COI اختصاصی: SSCI17_581
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 238
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی زین الدینی میمند

استادیار پژوهش، موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

مهناز اسکندری

استادیار پژوهش، موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

میرناصر نویدی

استادیار پژوهش، موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

سمیه الیاسی راد

بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان جنوبی، سازمان تحقیقات، آموزش وترویج کشاورزی، بیرجند، ایران

چکیده

یکی از زیربنایی ترین عوامل در تهیه الگوی کشت، نقشه های تناسب اراضی برای گیاهان زراعی و باغبانی است طی سالهای پیشین، نقشه های تناسب اراضی برای کشت گیاهان عمده زراعی و باغی در دشتهای آبی کشور، در موسسه تحقیقات خاک و آب تهیه شده است. یکی از مولفه های اصلی برای تهیه این نقشه ها، جداول نیازهای رویشی خاک، زمین نما و اقلیم بوده که بصورت کمی در این پژوهش، جداول پیشنهادی برای زعفران، صحت سنجی شد. نخست ۱۱۹ مزرعه زعفران در پنج استان مختلف، انتخاب و با حفر پروفیل از افقهای مختلف خاک، نمونه برداری شد. مزارع انتخابی دارای طیف متنوعی از عملکرد و شرایط خاک بود تا امکان صحت سنجی کلاسهای مختلف تناسب اراضی وجود داشته باشد. ویژگیهای اقلیمی نیز برای هفت منطقه مورد پژوهش، از ایستگاه هواشناسی هر یک بدست آمد و دوره های فنولوژی برای کشت زعفران در هر منطقه، تهیه شد. به کمک ویژگیهای خاک و متغیرهای اقلیمی، شاخص اراضی محاسبه شده و با مقدار عملکرد واقعی در هر نمونه مقایسه شد. ضریب تبیین رابطه بدست آمده از این دو متغیر، ۰/۸۳ بدست آمد. این مساله نشان میدهد که جداول نیازهای رویشی پیشنهادیاز، دقت کاملا قابل قبولی برخوردار است.

کلیدواژه ها

الگوی کشت، تناسب اراضی، شاخص اراضی، عملکرد زعفران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.