مقایسه کارایی برخی روش های زمین آماری برای پیش بینی پراکنش مکانی شوری خاک، مطالعه موردی مسیر خرم آباد- بروجرد

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفدهمین کنگره علوم خاک ایران و چهارمین همایش ملی مدیریت آب در مزرعه تجدید حیات حکیمانه خاک و حکمروائی حکیمانه آب
  • کد COI اختصاصی: SSCI17_466
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 210
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد یارمحمدیان مقدم

دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم خاک، دانشگاه لرستان، دانشکده کشاورزی

ولی بهنام

دانشجوی دکتری علوم خاک، دانشگاه شیراز، دانشکده کشاورزی

محمد فیضیان

استادیار گروه علوم خاک، دانشگاه لرستان، دانشکده کشاورزی

اکبر سهرابی

استادیار گروه علوم خاک، دانشگاه لرستان، دانشکده کشاورزی

چکیده

شور شدن خاک در ایران یکی از مهمترین عواملی است که سبب از بین رفتن پوشش گیاهی طبیعی و نهایتا۱ به تخریب اراضی و بیابان زایی می شود. این تحقیق با هدف ارزیابی و تحلیل تغییرات مکانی شوری خاک، مقایسه روشهای مختلف زمین آماری در برآورد آن و تهیه نقشه پراکنش مکانی شوری خاک انجام شده است. تعداد ۶۰ نمونه خاک از عمق ۳۰ -۰ سانتی متر برداشت و همزمان طول و عرض جغرافیایی با استفاده از GPS ثبت گردید. برای برآورد شوری خاک از روشهای کریجینگ، کوکریجینگ و وزن دهی معکوس فاصله در محیط GS+ استفاده شده است. برای ارزیابی روشهای زمین آمار، از روش ارزیابی متقاطع با کمک دو پارامتر آماری MAE و MBE استفاده شده است. نتایج نشان داد که مدل کروی بهترین مدل نیم تغییرنما برای تغییرات مکانی شوری خاک می باشد. همچنین بررسی نتایج حاکی از آن بود که روش کریجینگ در مقایسه با سایر روشهای به کار رفته از دقت بالایی برای برآورد مقادیر شوری برخوردار است. خطای برآورد این روش ۰/۰۵و انحراف آن۰/۲۴دسی زیمنس بر متر بدست آمده است.

کلیدواژه ها

روش های زمین آمار، شوری خاک، نیم تغییرنما

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.