بررسی تاثیر شوری در برنامه ریزی آبیاری گندم با استفاده از شاخص CWSI و WDI (مطالعه موردی ایرانشهر)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفدهمین کنگره علوم خاک ایران و چهارمین همایش ملی مدیریت آب در مزرعه تجدید حیات حکیمانه خاک و حکمروائی حکیمانه آب
  • کد COI اختصاصی: SSCI17_436
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 265
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین جعفری

استادیار و عضو هیئت علمی، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، موسسه تحقیقات خاک و آب، کرج، ایران

چکیده

وجود املاح در آب آبیاری و تبخیر و تعرق زیاد در شرایط اقلیمی سیستان و بلوچستان باعث تجمع نمک در خاک و در نتیجه کاهش پتانسیل اسمزی و افزایش نیروی اسمزی خاک میشود. با خشک شدن خاک قبل از آبیاری، نیروی مکش خاک نیز افزایش پیدا میکند و گیاه برای جذب آب از خاک باید بر این نیروهای بازدارنده غلبه کند، لذا برنامه ریزی آبیاری با آب شور متفاوت از برنامه ریزی آبیاری با آب معمولی است. یکی از راه های برنامه ریزی آبیاری گیاهان زراعی استفاده از شاخصهای تنش آبی گیاه (CWSI) ایدسو و شاخص کمبود آب (WDI) موران میباشد. بر این اساس به منظور بررسی تاثیر شوری بر شاخص های CWSI و WDI و در نتیجه برنامه ریزی آبیاری گیاه گندم، آزمایشی با ۳ تیمار شوری آب آبیاری موجود در منطقه ایرانشهر استان سیستان و بلوچستان در سال زراعی ۹۹-۹۸ انجام شد. آزمایش در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با ۴ تکرار و در تیمارهای (۱) آبیاری با آب با شوری ۰/۷، (۲) آبیاری با آب با شوری ۲/۵ و (۳) آبیاری با آب با شوری ۵/۲ دسیزیمنس بر متر اجرا شد. نتایج نشان داد که اولا شوری آب آبیاری با شوری ۰/۷ و ۲/۵ دسی زیمنس برمتراختلاف معنیداری از نظر عملکرد و کارایی مصرف آب نداشتند اما کاربرد آب با شوری ۵/۲ باعث کاهش معنیدار عملکرد و هم در کارایی مصرف آب تاثیر معنیدار در سطح %۱ داشت و باعث کاهش آنها شد. ثالثا میانگین شاخص CWSI و WDI بهینه در تیمار اول (غیرشور) به ترتیب ۰/۳۹و ۰/۳۸ و در تیمار خیلی شور به ترتیب ۰/۳۳ و ۰/۳۲ بدست آمد و نشان داد که با افزایش شوری آب آبیاری دور آبیاری کاهش می یابد.

کلیدواژه ها

ایدسو، تصاویر ماهواره ای، سیستم آبیاری، شاخص تنش آبی گیاه، شاخص کمبود آب و موران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.