بررسی تغییرات مکانی و زمانی نیاز آبی گندم در استان زنجان

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفدهمین کنگره علوم خاک ایران و چهارمین همایش ملی مدیریت آب در مزرعه تجدید حیات حکیمانه خاک و حکمروائی حکیمانه آب
  • کد COI اختصاصی: SSCI17_402
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 274
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیرا واحدی

کارشناس بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

فاطمه کیخایی

عضو هیئت علمی بخش تحقیقات آبیاری و فیزیک خاک موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

آرش تافته

عضو هیئت علمی بخش تحقیقات آبیاری و فیزیک خاک موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

چکیده

با در نظر گرفتن محدود بودن منابع آب و بارندگیها و شرایط نامناسب آب و هوایی در ایران، ارزیابی دقیق نیاز آبی و افزایش بهره وری مصرف آب یک ضرورت اجتناب ناپذیر است. راستا با توجه به اهمیت محصول گندم در استان زنجان و در نظر گرفتن تغییرات آب و هوایی و کاهش منابع آب این استان با استفاده از داده های زمین آمار و با توجه به اطلاعات هواشناسی ایستگاه های موجود ۲۰) ایستگاه) و سامانه نیاز آبی کشور در مطالعه حاضر تغییرات مکانی و زمانی نیاز آبی گندم با روش کریجینگ مورد ارزیابی قرار گرفت. بررسی تغییرات نیاز آبی گندم در دو دهه ۸۰ و ۹۰ بیانگر افزایش نیاز آبی دهه ۹۰ نسبت به دهه ۸۰ است بر اساس محاسبه درصد مساحت ۳ کلاس مورد بحث، در دهه ۸۰ به ترتیب در کلاس ۱، ۲ و ۳ درصد مساحت هر کلاس برابر ۹۰، ۹ و ۱ درصد است و در دهه ۹۰ این مقادیر به ترتیب برابر ۴۵، ۳۳ و ۲۱ درصد تغییر یافته است. در واقع نیاز آبی در کلاس ۱ در دهه ۹۰ ، ۵۰ درصد نسبت به دهه قبل کاهش یافته است. این نتایج بیانگر تغییرات شدید دمایی و به عبارتی اقلیمی بر روند افزایش نیاز آبی استان است.

کلیدواژه ها

زمین آمار، کریجینگ، نیاز آبیاری، بارندگی موثر.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.