بهره وری آب مصرفی در سامانه های آبیاری تحت فشار و سنتی باغات استان سمنان

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفدهمین کنگره علوم خاک ایران و چهارمین همایش ملی مدیریت آب در مزرعه تجدید حیات حکیمانه خاک و حکمروائی حکیمانه آب
  • کد COI اختصاصی: SSCI17_389
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 488
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدحسن موسوی فضل

استادیار پژوهشی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان (شاهرود)، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، شاهرود، ایران

چکیده

بهره وری آب در کشاورزی، یکی از شاخصهای مصرف بهینه ی آب آبیاری است. شاخص بهره وری به عنوان شاخصی دقیق و علمی برای سنجش مصرف بهینه ی آب و تولید در نظر گرفته میشود. به منظور تعیین حجم آب کاربردی و بهره وری آب در سامانه های آبیاری قطرهای و سنتی باغات استان سمنان، پژوهشی در سال ۱۳۹۶ انجام شد. این پژوهش در ۴۶ سامانه ی آبیاری قطره ای در حال کار و ۳۲ سامانه ی سنتی انجام شد. در سامانه های منتخب دبی خروجیها (قطره چکانها) و فشار در قسمتهای مختلف سامانه اندازه گیری و اطلاعات مربوط به مدیریت و اپراتوری سامانه از طریق مصاحبه با بهره برداران جمعآوری و در سامانه های سنتی نیز دبی آب ورودی به باغ اندازه گیری و سایر اطلاعات ثبت میشد. نتایج نشان داد محصولات زردآلو، انگور و سیب در روش آبیاری قطره ای به ترتیب با ۵/۹۵، ۵/۴۹ و ۵/۳۸ کیلوگرم برمترمکعب در هکتار، بیشترین بهره وری مصرف آب (بهره وری فیزیکی) را دارند. در روش آبیاری سنتی (سطحی) نیز، بیشترین بهره وری آب به انگور ۳/۸) کیلوگرم برمترمکعب در هکتار) اختصاص داشت. سیستم ریشه توانمند و قوی و اینکه انگور گیاهی ذاتا دیم بوده، یکی از علل بالا بودن بهره وری آب در سامانه های آبیاری سنتی است. این ویژگی، قابلیت خوبی برای انگور در مقابل تنش خشکی نسبت به سایر محصولات باغی دارد.

کلیدواژه ها

مدیریت آبیاری، بهره برداری، بهره وری، آبیاری قطره ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.