مقایسه بهره وری آب کلزا در شیوه های آبیاری سطحی و بارانی در سطح دشت مغان، استان اردبیل

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 277

فایل این مقاله در 6 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI17_373

تاریخ نمایه سازی: 23 آبان 1400

چکیده مقاله:

در این پژوهش، میزان بهره وری فیزیکی آب مصرفی در کشت آبی گیاه کلزا (Brassica napus L.) در ۲۶ مزرعه انتخابی با شیوه های آبیاری مختلف (شامل، ۱۸، پنج و سه مزرعه به ترتیب، با شیوه آبیاری شیاری، بارانی سنترپیوت و کلاسیک ثابت) و تحت مدیریت زارعین در سطح دشت مغان مورد بررسی قرار گرفت. میزان میانگین آب مصرفی (مجموع آبیاری و بارش موثر) در شیوه های آبیاری بارانی سنترپیوت و کلاسیک ثابت (به ترتیب، ۳۲۰۵ و ۳۹۱۱ متر مکعب بر هکتار) به طور معنیداری پایین تر از شیوه آبیاری سطحی ۵۳۸۹) متر مکعب بر هکتار) بود . میزان میانگین نمایه بهره وری مجموع آب کاربردی و بارش موثر (WPI+Pe)، در مزارع با شیوه آبیاری بارانی کلاسیک ثابت ۰/۸۵) کیلوگرم بر متر مکعب) به طور معنیداری بالاتر از مقدار آن در مزارع تحت آبیاری سطحی و بارانی سنترپیوت ۰/۵۵) و ۰/۵۳ کیلوگرم بر متر مکعب) بود. نتایج حاکی از اهمیت برنامه ریزی آبیاری در انطباق با مرحله رشد گیاه و رویدادهای بارندگی و توجه به اعمال بهترین شیوه های مدیریتی کشت کلزا در مزرعه در راستای بهبود بهره وری مصرف آب در مزارع با شیوه آبیاری شیاری بود.

کلیدواژه ها:

شبکه آبیاری و زهکشی مغان ، شبکه آبیاری و زهکشی خداآفرین ، آبیاری شیاری ، سنترپیوت

نویسندگان

فرزین پرچمی عراقی

استادیار، بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل (مغان)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل، ایران.

منصور معیری

استادیار، بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفیآباد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، دزفول، ایران.

حسین زینل زاده تبریزی

استادیار، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل (مغان)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل، ایران.