بررسی اثر کپه کاری و قرق بر ویژگیهای شیمیایی خاک مراتع دارانی علیا

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفدهمین کنگره علوم خاک ایران و چهارمین همایش ملی مدیریت آب در مزرعه تجدید حیات حکیمانه خاک و حکمروائی حکیمانه آب
  • کد COI اختصاصی: SSCI17_363
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 220
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم احمدوند

دانشجوی ارشد مرتعداری دانشگاه ملایر

داود اخضری

استاد گروه مرتعداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ملایر

چکیده

اکوسیستمهای مرتعی از دیدگاه اکولوژیکی، اقتصادی و زیست محیطی دارای اهمیت فوقالعادهای میباشند. از آنجاکه مراتع منابع مهم تامین کننده علوفه لازم برای تغذیه دامها به شمار می آیند، عدم تعادل بین ظرفیت مرتع و شدت جرای دام موجب ایجاد تغییرات زیادی در ویژگیهای خاک میشود. این پژوهش با هدف بررسی اثر قرق و کپه کاری مراتع منطقه دارانی علیا در شهرستان تویسرکان، استان همدان بر برخی ویژگیهای شیمیایی خاک انجام شده است. بدین منظور از روش نمونه برداری سیستماتیک تصادفی، در عرصه ۵ هکتاری که در سال ۱۳۹۳ در آن کپهکاری با بذر باریجه، اسپرس و النگاتوم انجام شده و قرق گردیده بود، استفاده شد و در خرداد ۱۳۹۹ از ۱۰ ترانسکت ۱۰۰ متری و در هر ترانسکت ۱۰ پلات ۱ در ۱ تعیین و از عمق ۱۰-۰ سانتیمتری نمونه خاک برداشت شد. نتایج نشان در منطقه مورد مطالعه میزان pH در دو منطقه چرا و قرق تفاوت معناداری در سطح ۵ درصد نداشته است. از طرفی میزان نیتروژن، فسفر و کربن آلی خاک در دو منطقه قرق و چرا تفاوت معناداری در سطح ۵ درصد در عمق ۱۰- ۰ سانتیمتری داشتند و میزان آنها در منطقه چرا بیشتر بوده است. همچنین هیچ تفاوت معناداری در دو عمق ۱۰ تا ۲۰ و ۲۰ تا ۳۰ سانتیمتری در هیچ یک از پارامترهای ذکر شده دیده نشد.

کلیدواژه ها

حاصلخیزی خاک، مدیریت مرتع، منطقه دارانی، وضعیت مرتع.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.