بررسی تاثیر قارچ پنیسیلیوم حل کننده فسفات بر کارایی جذب و مصرف فسفر گندم و جو

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفدهمین کنگره علوم خاک ایران و چهارمین همایش ملی مدیریت آب در مزرعه تجدید حیات حکیمانه خاک و حکمروائی حکیمانه آب
  • کد COI اختصاصی: SSCI17_273
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 263
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا اشکیود

دانش آموخته ارشد علوم خاک، دانشگاه ارومیه

ابراهیم سپهر

عضوهیات علمی دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

عباس صمدی

عضوهیات علمی دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

میرحسن رسولی صدقیانی

عضوهیات علمی دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

رقیه موسوی

دانش آموخته ارشد علوم خاک، دانشگاه ارومیه

چکیده

به منظور بررسی تاثیر تلقیح میکروبی قارچ حلکننده فسفات بر گیاهان گندم و جو، آزمایش گلخانه ای به صورت فاکتوریل در قالب آماری بلوکهای کامل تصادفی با دو گیاه شامل گندم و جو و تیمارهای کودی مختلف شامل مصرف سنگ فسفات (RP)، تلقیح با قارچهای حل کننده فسفات (RP+F)، تلقیح با باکتریهای حل کننده فسفات (RP+B)، تلقیح با مخلوط باکتریها و قارچ های حل کننده فسفات (RP+FB) و مصرف فسفر محلول (PS) در سه تکرار اجرا گردید. پس از برداشت، وزن خشک اندام هوایی و میزان فسفر آن اندازه گیری و شاخصهای کارایی محاسبه شد. نتایج نشان داد بین گیاهان و تیمارهای کودی از لحاظ عملکرد اندام هوایی (SDW) و غلظت فسفر (PC) و مقدار فسفر کل گیاه (TP) و کارایی جذب فسفر (PACE) و مصرف فسفر (PUTE) اختلاف معنیداری وجود دارد. در بین تیمارهای تلقیحی، تلقیح گیاهان با قارچ های حل کننده فسفات، تاثیر بیشتری روی عملکرد اندام هوایی نسبت به سایر تیمارهای میکروبی داشت. عملکرد اندام هوایی در تیمار تلقیح قارچهای حل کننده فسفات در گیاه گندم و جو نسبت به شاهد عملکرد بیشتری داشته است. بنابراین تلقیح قارچی میزان جذب فسفر توسط گیاه از سنگ فسفات را افزایش میدهد و نیز فسفرکارایی گیاهان بطور معنیداری افزایش می یابد.

کلیدواژه ها

قارچ حل کننده فسفات، کارایی مصرف و جذب فسفر، فسفرکارایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.