توانایی برخی از خاکهای مازندران در اکسایش گوگرد عنصری و اثر آن بر آهن قابل جذب خاک

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفدهمین کنگره علوم خاک ایران و چهارمین همایش ملی مدیریت آب در مزرعه تجدید حیات حکیمانه خاک و حکمروائی حکیمانه آب
  • کد COI اختصاصی: SSCI17_204
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 208
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رمضانعلی دهقان

عضوهیئتعلمی بخش خاک و آب مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی مازندران

مهرداد شهابیان

عضوهیئتعلمی بخش خاک و آب مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی مازندران

چکیده

تحقیق حاضر به منظور بررسی پتانسیل برخی از خاکهای مازندران در اکسایش گوگرد عنصری و تاثیر آن بر آهن قابلجذب این خاکها انجام شد. بدین منظور ابتدا تعداد ۵۰ نمونه خاک زراعی از مناطق مختلف استان مازندران از عمق ۰ تا ۳۰ سانتیمتری برداشت شد و برخی از خواص فیزیکی و شیمیایی خاکها و غلظت آهن قابلجذب تعیین شد. سپس آزمایش گلدانی در قالب طرح کاملاتصادفی با منظور کردن دو تیمار ۰ و ۰/۵ درصد گوگرد عنصری و با ۴ تکرار اجرا شد بدین منظور تمام نمونه خاکها تا حد F.Cمرطوب و به دو قسمت تقسیم شدند. یک قسمت بدون گوگرد و قسمت دیگر پس از افزودن ۰/۵ درصد گوگرد در گلدانه ای ۲ کیلوگرمی ریخته شده و به مدت ۲ ماه در دمای ۲۸ درجه سانتیگراد انکوباسیون شدند.پس از پایان مرحله انکوباسیون در آنها مقدار گوگرد اکسیدشده (سولفات) به روش گراویمتری و میزان آهن قابل جذب اندازه گیری گردید تا میزان گوگرد اکسیدشده و آهن آزادشده در خاکها در اثر اکسایش گوگرد به دست آید. مقایسه میانگین با استفاده از آزمون t-student نشان داد که آهن قابلجذب خاک قبل و بعد از تیمار گوگرد اختلاف معنیدار دارند. دامنه تغییرات آهن قابل جذب خاک قبل و بعد از تیمار با گوگرد به ترتیب برابر با ۳-۸۲ و ۳-۳۵۱میلی گرم در کیلوگرم بود که نشان دهنده افزایش آهن قابل جذب بعد از استفاده از گوگرد در خاکهای مختلف استان مازندران میباشد.

کلیدواژه ها

آهن قابل جذب، اکسایش گوگرد، مازندران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.