اثر تنش شوری بر فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدان و محتوای پرولین گندم با مدیریت مصرف اسید سالیسیلیک و کود نیتروژنی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفدهمین کنگره علوم خاک ایران و چهارمین همایش ملی مدیریت آب در مزرعه تجدید حیات حکیمانه خاک و حکمروائی حکیمانه آب
  • کد COI اختصاصی: SSCI17_152
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 378
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

قاسم قربانی نصرآبادی

دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم خاک، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

اسماعیل دردی پور

دانشیار گروه علوم خاک، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

مجتبی بارانی مطلق

دانشیار گروه علوم خاک، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

الهام ملک زاده

استادیار گروه علوم خاک، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

عبدالرضا قرنجیکی

استادیار موسسه تحقیقات پنبه کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گرگان

چکیده

فعال شدن سیستم آنتی اکسیدان ی مکانیسم دفاعی گیاهان در راستای تحمل به شوری میباشد. مدیریت کوددهی نیتروژن به عنوان عنصر ضروری رشد گیاه در شرایط تنش شوری بسیار پراهمیت است. اسید سالیسیلیک یک تنظیمکننده رشد گیاهی است که در سازوکارهای دفاعی گیاهان در برابر تنشهای زیستی و غیرزیستی دخیل است. در این پژوهش، اثر تنش شوری در سطوح مختلف مصرف کود نیتروژنی و اسید سالیسیلیک بر فعالیت آنزیمهای کاتالاز، گایاکول پراکسیداز و محتوای پرولین گیاه گندم در شرایط مزرعه ای بررسی شد. آزمایش به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار انجام شد. شوری سبب افزایش فعالیت آنزیم های گایاکول پراکسیداز و کاتالاز و مقدار پرولین شد. با افزایش سطح شوری، افزایش مصرف کود نیتروژنی همراه با اسید سالیسیلیک باعث افزایش فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدان و مقدار پرولین گردید و ضمن کاهش سطح گونه های فعال اکسیژنی، گیاه را در برابر تنشهای اکسیداتیو حفاظت میکند.

کلیدواژه ها

آنزیم آنتی اکسیدان ، تنظیم کننده اسمزی، شوری، مدیریت کوددهی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.