تاثیر سطوح مختلف کود سوپرفسفات تریپل بر فسفر کارایی دو واریته نیشکر

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفدهمین کنگره علوم خاک ایران و چهارمین همایش ملی مدیریت آب در مزرعه تجدید حیات حکیمانه خاک و حکمروائی حکیمانه آب
  • کد COI اختصاصی: SSCI17_071
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 175
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیلا خواجوی شجاعی

دکتری علوم خاک، مدیریت مطالعات کاربردی، کشت و صنعت نیشکر دعبل خزاعی.

کوروش مسعودیان خوزانی

کارشناس ارشد علوم خاک، مدیریت مطالعات کاریردی، کشت و صنعت نیشکر دعبل خزاعی.

پردیس خاجی

دانشجوی دکتری علوم خاک، مدیریت مطالعات کاربردی، کشت و صنعت نیشکر دعبل خزاعی.

چکیده

کارایی واریته های مختلف نیشکر در استفاده از عناصر غذایی از جمله فسفر، متفاوت است و آگاهی از کارایی جذب و استفاده از فسفر توسط واریته های مختلف میتواند در مدیریت تغذیه فسفر در گیاه نقش موثری داشته باشد. هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر سطوح کود سوپرفسفات تریپل بر فسفر کارایی دو واریته CP۶۹-۱۰۶۲ و CP۴۸-۱۰۳ گیاه نیشکر بود. تیمارها شامل استفاده از کود فسفر در سه سطح؛ ۳۰۰ - ۱ کیلوگرم بر هکتار کود سوپرفسفات تریپل (مقدار مرسوم)، ۱۵۰ -۲ کیلوگرم بر هکتار کود سوپرفسفات تریپل ۵۰) درصد مقدار مرسوم) و -۳ شاهد (بدون کاربرد کود) بود. نتایج نشان داد عملکرد واریته CP۴۸-۱۰۳ در تیمار ۱۵۰ کیلوگرم کود سوپرفسفات تریپل در هکتار ۲۱/۳ درصد و در واریته CP۶۹-۱۰۶۲ تیمار ۳۰۰ کیلوگرم کود در هکتار ۱۳/۲ درصد نسبت به شاهد، بیشترین تاثیر را در افزایش عملکرد داشتند. فسفر کارایی واریته CP۴۸-۱۰۳ و CP۶۹-۱۰۶۲ در شرایط استفاده از ۱۵۰ کیلوگرم کود در هکتار بهترتیب ۰/۸۲۸ و ۰/۹۲۹ بدست آمد. به طور کلی، نتایج نشان داد کارایی فسفر در واریته CP۶۹-۱۰۶۲ بالاتر بود و این واریته در شرایط کمبود فسفر نیز قادر است عملکردی نزدیک به شرایط فراهمی فسفر داشته باشد. در حالی که واریته CP۴۸-۱۰۳ کارایی استفاده از فسفر و پاسخ به کاربرد کود بالاتری داشته و کودپذیرتر از واریته CP۶۹-۱۰۶۲ است. بنابراین تفاوت در فسفر کارایی واریته های نیشکر باید در مدیریت کوددهی فسفر مزارع تحت کشت نیشکر در نظر گرفته شود.

کلیدواژه ها

دعبل خزاعی، فسفر، کارایی، نیشکر.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.