بررسی شاخص های تولیدات اولیه با تاکید بر کلروفیل-آ و وزن تر (Biovolume) فیتوپلانکتون در اکوسیستم ساحلی دریای خزر-منطقه گهرباران

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله علمی شیلات ایران، دوره: 26، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ISFJ-26-2_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 243
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آسیه مخلوق

پژوهشکده اکولوژی دریای خزر

حسن نصراله زاده ساروی

پژوهشکده اکولوژی دریای خزر

فرشته اسلامی

موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور

علیرضا کیهان ثانی

پژوهشکده اکولوژی دریای خزر

فریبا واحدی

پژوهشکده اکولوژی دریای خزر

چکیده

زی توده فیتوپلانکتون و غلظت کلروفیل-آ از پارامترهای مهم در برآورد تولیدات اولیه اکوسیستم آبی محسوب می­شوند. هدف از مقاله حاضر تعیین کلروفیل-آ و فهم تغییرات این فاکتور در ارتباط با برخی پارامترهای تجمع فیتوپلانکتون و عوامل غیر زیستی (محیطی و مواد مغذی) در اکوسیستم ساحلی دریای خزر-منطقه گهرباران می­باشد. نمونه برداری بصورت ماهانه در لایه های سطح، ۵ و ۱۰ متر از اعماق ۵، ۱۰ و ۱۵ متری طی سال ۱۳۹۲ صورت گرفت. نتایج نشان داد که روند تغییرات مقادیر وزن تر (biovolume) توده فیتوپلانکتون از بهار تا زمستان (بجز کاهش آن در تابستان ) افزایشی بود. حداقل و حداکثر میانگین (SE±) کلروفیل-آ به ترتیب در بهار (۰۵/۰± ۳۹/۰) و پاییز(۲۳/۰± ۵۶/۴) میلی­گرم در مترمکعب ثبت گردید. تغییر الگوی گونه­های غالب فیتوپلانکتون در فصول مختلف نقش مهمی در ارتباط بین محتویات کلروفیلی­سلول با پارامترهای غیرزیستی نشان داد. در منطقه مورد بررسی، دما در فصول تابستان و پاییز، غلظت­ مواد مغذی فسفردر بهار، نیتروژن در تابستان و سیلیس در بهار و زمستان دارای اثر معنی دار بر بروز عدم تطابق بین الگوی تغییرات وزن تر توده فیتوپلانکتونی و غلظت کلروفیل بودند. نتیجه اینکه، تفاوت در الگوی تغییرات کلروفیل و زی توده بیانگر ضرورت توجه در انتخاب پارامتر مناسب به منظور برآورد بهره­وری از دریا (برآورد تولیدات اولیه) و یا پیش­بینی­ شکوفایی جلبکی بخصوص در محل استقرار قفس­های پرورش ماهی (پن و کیج)  است. زیرا تغییرات در سطح ارتباط کلروفیل-آ و زی­توده می تواند به خطاهای واضح در تفسیر نتایج و نیز مشاهدات میدانی غیرمنتظره ختم شود.

کلیدواژه ها

Primary productivity proxy, Chlorophyll-a, Phytoplankton biovolume, Goharbaran region, Caspian Sea, شاخص های تولیدات اولیه, کلروفیل, وزن تر توده فیتوپلانکتونی, منطقه گهرباران, دریای خزر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.