CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی برخی از فراسنجه های زیستی ماهی گوازیم دم رشته ای (Nemipterus japonicus) در سواحل خلیج فارس (استان بوشهر)

عنوان مقاله: بررسی برخی از فراسنجه های زیستی ماهی گوازیم دم رشته ای (Nemipterus japonicus) در سواحل خلیج فارس (استان بوشهر)
شناسه ملی مقاله: JR_ISFJ-26-4_004
منتشر شده در در سال 1396
مشخصات نویسندگان مقاله:

مصطفی رمضان پور بیجائیه - Persian Gulf University, Bushehr
عالی حسینی - Persian Gulf University, Bushehr
امین اوجی فرد - Persian Gulf University, Bushehr
اکبر عباس زاده - Persian Gulf University, Bushehr

خلاصه مقاله:
ماهی گوازیم دم رشته ای (Nemipterus japonicus) یکی از گونه­های مهم تجاری ماهیان در آبهای خلیج فارس می­باشد. پاره ای از مهمترین ویژگی های جنسی و تغذیه ای ماهی گوازیم دم رشته ای صید شده از آب های سواحل خلیج فارس (استان بوشهر) از شهریور ۱۳۹۱ تا شهریور ماه ۱۳۹۲ مورد بررسی قرار گرفت. از ۳۱۵ ماهی مورد بررسی تعداد ۱۰۱ عدد نر، ۱۸۴ عدد ماده و ۳۰ عدد از آنها به علت نارس بودن، جنسیت نامشخص داشتند. دامنه طولی (TL) آنها از ۲۰ تا ۳۶ سانتی­متر با میانگین (±انحراف معیار) ۹/۲۱۵/۲۸ سانتی­متر­ برای ماده ها و ۶/۲۰ تا ۴۰ سانتی­متر با میانگین (±انحراف معیار) ۱/۴۴۸/۳۱ سانتی­متر برای نرها تعیین شد. همچنین حداقل و حداکثر طول مشاهده شده به ترتیب ۲۰ (ماده) و ۴۰ (نر) سانتی­متر ثبت شد. وزن ماده ها از ۹۸ تا ۳۰۳ گرم با میانگین (±انحراف معیار) ۸/۳۰۶/۱۷۲ گرم و نرها از ۱۰۰ تا ۳۸۰ گرم با میانگین (±انحراف معیار) ۷۶/۷۲۱/۲۴۲ گرم بود. میانگین ضریب چاقی برای نرها ۰۷/۰±۸۰/۱ و برای ماده ها ۰۹/۰±۸۶/۱ محاسبه شد. میانگین طول نسبی روده برای تمام نمونه ها ۹۱/۰ بود. شدت تغذیه با اندازه گیری شاخص معدی در ماه های مختلف نمونه برداری محاسبه شد. بیش ترین تعداد معد ه های پر با میزان ۸۵% در مرداد ماه و کم ترین تعداد با میزان ۱۲/۲۸% در فروردین ماه مشاهده شد. از مجموع ۳۱۵ معده مورد بررسی، تعداد ۱۲۲ عدد خالی و ۱۹۳ عدد پر تشخیص داده شدند. در میان معده های پر بررسی شده، خرچنگ با ۵۶ درصد بیشترین میزان را در رژیم غذایی این ماهی داشت، در حالیکه ماهی (۲۷ درصد)، میگو (۱۷ درصد)، پلی­کت (۸ درصد)، ماهی مرکب (۴ درصد)، لابستر (۲ درصد) و هشت پا (۱ درصد) سایر طعمه­های غذایی این ماهی را تشکیل می­دادند. تغییرات شاخص گنادی (GSI) در طول دوره نمونه برداری ماهیان ماده از بهمن تا فروردین روند صعودی و پس از آن روند نزولی نشان داد. تغییرات شاخص کبدی (HSI) ماهیان گوازیم دم رشته ای نر و ماده با یکدیگر مشابه و با تغییرات GSI در ماهیان نر و ماده نیز منطبق بودند. نتایج حاصل نشان داد که این ماهی دارای شدت تغذیه نسبتا پرخور بوده و سخت­پوستان غذای اصلی و ماهی و نرمتنان غذای فرعی این آبزی را تشکیل می­دهند.

کلمات کلیدی:
Persian Gulf, Threadfin bream (Nemipterus japonicus), Nutrition, Gonadosomatic index, Hepatosomatic index, خلیج فارس, گوازیم دم رشته ای, تغذیه, شاخص رسیدگی جنسی, شاخص کبدی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1311874/