انتخاب سایت مناسب پرورش میگو با استفاده از رویکرد ارزیابی چند معیاره (مطالعه موردی: ساحل جنوبی بوشهر)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله علمی شیلات ایران، دوره: 26، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_ISFJ-26-5_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 333
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاضل امیری

Islamic Azad University Buhsher Branch

عبدالرحمان مرادزاده

Islamic Azad University Buhsher Branch

اسماعیل کوه گردی

Islamic Azad University Buhsher Branch

چکیده

انتخاب سایت یک عامل کلیدی در هر گونه عملیات آبزی پروری است که باعث استفاده پایدار از اراضی می­شود. هدف تحقیق، مکانیابی مناطق مناسب توسعه پرورش میگو در سواحل جنوبی استان بوشهر با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) و ارزیابی چند معیاره با ایجاد پایگاه لایه های اطلاعاتی معیارها و گزینه­های موثر شامل معیار احداث استخر (شیب، ارتفاع، کاربری اراضی و ضخامت خاک)، کیفیت خاک (نوع، بافت و اسیدیته خاک)، دسترسی به آب دریا (فاصله تا دریا و نوع منبع آبی) و  زیر ساخت­های اقتصادی-اجتماعی (فاصله تا هچری، فاصله تا بازار محلی، فاصله تا جاده و تراکم جمعیت) تهیه شده از تصاویر لندست ۸ در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی پردازش گردید. لایه محدودیت نیز از مکان­هایی که مجاز به آبزی پروری نیستند، حذف شد. وزن معیارها و گزینه­های با روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی تعیین گردید. تصاویر لندست و ۱۳ لایه موضوعی در محیط ENVI و GIS تجزیه و تحلیل شدند. با تلفیق و همپوشانی لایه های اطلاعاتی، نقشه نهایی مکان های مناسب پرورش میگو در چهار طبقه (بسیار مناسب، مناسب، نسبتا مناسب و نامناسب) تهیه گردید. نتایج نشان داد که ۱۸۷۸۱ هکتار (۱۶ درصد) اراضی منطقه در پهنه بسیار مناسب، ۴۶۸۹۹ هکتار (۴۰ درصد) در طبقه مناسب، ۴۷۷۸۴ هکتار (۷/۴۰ درصد) و ۳۸۱۸ هکتار (۳/۳ درصد) از مناطق به ترتیب با ارزیابی میدانی در طبقه نسبتا مناسب و نامناسب قرار گرفتند. صحت نقشه مکانیابی با استفاده از روش منحنی عامل نسبی (ROC) ارزیابی گردید که نتایج مقدار ROC، ۷۴۹/۰ نشان دهنده صحت مدل ارائه شده می­باشد. نتایج به دست آمده از تحقیق حاضر به توسعه مزارع پرورش میگو و تنوع فعالیت­های اقتصادی در منطقه ساحلی کمک می­نمایند.  

کلیدواژه ها

Shrimp farming, Site selection, Land evaluation, Coastal area, Bushehr, پرورش میگو, مکانیابی, ارزیابی اراضی, مناطق ساحلی, بوشهر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.