تحلیل عوامل موثر در مدیریت اسکان اضطراری (مطالعه موردی: شهر ایلام)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه توسعه پایدار محیط جغرافیایی، دوره: 3، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_EGSDE-3-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 225
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه پیری

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه شهید چمران اهواز، ایران.

محمد علی فیروزی

دانشیار، گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه شهید چمران، اهواز، ایران

چکیده

پژوهش حاضر با هدف تحلیل عوامل موثر بر مدیریت اسکان اضطراری و با روش توصیفی- تحلیلی و استفاده از ابزار پرسشنامه انجام شده است. جامعه آماری ساکنان شهر ایلام و کلیه متخصصان مدیریت بحران و آشنا با مناطق شهر ایلام است. بررسی وضعیت مولفه­های اصلی در مدیریت اسکان اضطراری در شهر ایلام نشان می­دهد که تمامی این مولفه­ها در سطح پایینی قرار دارند. براساس نتایج صورت گرفته تمامی مولفه­های مورد بررسی (۰۰۰/۰sig=) از سطح معناداری مورد نظر (۰۵/۰α=) کمتر می­باشد، لذا به نتایج آزمون برای تمامی شاخص­ها می­توان اتکا کرد و فاکتورهای کلیدی در تحقق مدیریت کارآمد بحران شهری و مدیریت اسکان اضطراری محسوب می­شوند. نتایج نشان می­دهد که؛ نیروی انسانی آموزش دیده، ذخیره لوازم اسکان و ذخیره لوازم پوشاک، استفاده از سنسورهای زنده­یاب، اعتبار برنامه­های امداد و خرید تجهیزات و ماشین­آلات، وجود کمیته بحران و تشکیل ستاد اطلاع رسانی، زیرساخت­های ارتباطی و گزارش دهی سریع و نهایتا شناخت پارک­ها و شناخت فضاهای باز به ترتیب بیش­ترین تاثیر را در کارآمدی مدیریت بحران شهری و اسکان اضطراری ایفا نموده است. بررسی رابطه بین تراکم­های جمعیتی شهری و اماکن اضطراری در شهر ایلام نیز با مقدار کای اسکوئر برابر با  با سطح معناداری (۰۰۰/۰sig=) است که نشان می­دهد بین تراکم جمعیتی شهر و اماکن اضطراری با سطح اطمینان ۹۹ درصد، رابطه معنی­دار وجود دارد. همچنین ضریب همبستگی فی (۷۶۱/۰) و ضریب توافقی (۶۴۹/۰) و سطح معناداری آنها (۰۰۰/۰sig=)، نشان از وجود همبستگی مثبت و نسبتا بالا بین دو متغیر دارد.

کلیدواژه ها

اسکان اضطراری, سیل و زلزله, شهر ایلام, مدیریت بحران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.