تاثیر شوری بر رشد، غلظت کلروفیل و بتاکاروتن در جلبکsp. Dunaliella جداسازی شده از خلیج چابهار

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله علمی شیلات ایران، دوره: 27، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_ISFJ-27-5_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 284
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیروان عنایتی

Natural Resource-Aquatics Ecology, Iran Fisheries Organization, Tehran, Iran

آرش جوانشیر خویی

Department of Fisheries, College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran

غلامرضا رفیعی

Department of Fisheries, College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran

هادی پورباقر

Department of Fisheries, College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran

امیرعلی مرادی نسب

International Sturgeon Research Institute- Agricultural Research, Education and Extension Organization (Areeo), Rasht, Iran

چکیده

جلبک sp. Dunaliella از شاخه جلبک­های سبز است که دارای پراکنش جهانی می­باشد و در آب­های ساحلی خلیج چابهار نیز به وفور گزارش شده است. از ویژگی­های منحصر به فرد این جلبک، قدرت سازش در شوری و دمای زیاد است. این جلبک در مقابل کمبود نیترات مقاوم است و در پاسخ به تنش­های محیطی با افزایش غلظت رنگدانه­ها خصوصا رنگریزه بتاکاروتن و گلیسرول پاسخ می­دهد. هدف از این تحقیق، تاثیر فاکتور شوری بر نرخ رشد سلولی، میزان تولید و ذخیره­سازی کلروفیل و بتاکاروتن در جلبک Dunaliella sp.بود. در این پژوهش ضمن جداسازی و خالص­سازی جلبک sp. Dunaliella، تاثیر شوری­های مختلف (۵/۰، ۷۵/۰، ۱، ۵/۱، ۲، ۳ و ۴ مولار کلرید سدیم) بر رشد و تکثیر جلبک، میزان تولید کلروفیل a، b و بتاکاروتن طی مدت چهار هفته مورد بررسی قرار گرفت. میزان تولید کلروفیل (a و b) و بتاکاروتن با اسپکتروفتومتری با کمک استون اندازه­گیری شد. نتایج نشان داد که جلبک  Dunaliella sp.در غلظت­های ۵/۰، ۷۵/۰، ۱، ۵/۱، ۲، ۳ و ۴ مولار کلرید سدیم قادر به رشد است؛ ولی بیشترین رشد و تکثیر سلولی و همچنین بیشترین میزان تولید بتاکاروتن این جلبک بین شوری­های ۵/۱ تا ۲ مولار کلرید سدیم می­باشد (۰۵/۰p< ). با افزایش رشد و تکثیر جلبک، میزان تولید کلروفیلa  و  bدر تمام شوری­ها افزایش یافت ولی به علت تولید بتاکاروتن، میزان غلظت این رنگریزه­ها کاهش نشان داد.  

کلیدواژه ها

Salinity, Growth, Chlorophyll, Dunaliella Sp, Chabahar Gulf, شوری, رشد, کلروفیل, جلبکsp. Dunaliella, خلیج چابهار, دریای مکران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.