تعیین غلظت فلزات سنگین سرب، مس، کادمیوم و جیوه در بافت نرم جلبک قهوه ای سارگاسوم (Sargassum ilicifolium) و لابستر صخره ای (Panulirus homarus) قبل و بعد از بروز

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله علمی شیلات ایران، دوره: 28، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ISFJ-28-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 225
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی مهدی آبکنار

Department of Fisheries Group, Bandar abbas Branch, Islamic Azad University, Bandar abbas, Iran

مازیار یحیوی

Bandar abbas Branch, Islamic Azad University

امیر هوشنگ بحری

Bandar abbas Branch, Islamic Azad University

محمدرضا بیواره

Gonbad Kavous University

چکیده

مطالعه حاضر با هدف بررسی و مقایسه میزان تجمع چهار فلز سرب (Pb)، مس (Cu)، کادمیوم (Cd) و جیوه (Hg) در بافت جلبک قهوه ای سارگاسوم (Sargassum illicifolium) و لابستر صخره ای (Panuliros homaros) در دو بازه زمانی قبل و بعد از مانسون در مناطق نوزادگاهی سواحل شمالی دریای عمان انجام شد. تعداد ۵۰ نمونه از هر گونه در فصول بهار و پاییز سال ۱۳۹۶ از ایستگاه های بندر جاسک، صیدگاه درک، بندر پزم، خلیج چابهار و بندر گواتر تهیه شد. آماده سازی نمونه ها با روش هضم مرطوب و اندازه گیری میزان تجمع فلزات با دستگاه جذب اتمی انجام شد. اختلاف معنی داری در میزان تجمع فلزات سنگین در شرایط قبل و بعد از مانسون در بافت هر دو گونه مشاهده شد (۰۵/۰p< ). مقایسه میزان تجمع فلزات در شرایط قبل و بعد از مانسون اختلاف معنی داری فقط در میزان تجمع کادمیوم در بافت عضله لابستر صخره ای نشان داد (۰۵/۰p< ). میزان تجمع این فلز بعد از مانسون در مقایسه با شرایط قبل از آن کاهش معنی داری داشت (۰۵/۰p< ). مقایسه نتایج با حد استانداردهای بین المللی (WHO، FDA، NHMRC و سازمان استاندارد ملی ایران) نشان داد که سطح هر چهار فلز در بافت جلبک قهوه ای سارگاسوم کمتر از حد مجاز استانداردها بود. سطح سرب در بافت لابستر صخره ای نیز از تمامی استانداردها پایین­تر بود؛ اما سطوح مس، کادمیوم و جیوه بالاتر از حد مجاز استانداردها اندازه­ گیری شد. درمجموع، نتایج این تحقیق می تواند تا حدودی بیانگر وضعیت نامناسب زیستی در مناطق نوزادگاهی سواحل شمالی دریای عمان باشد.  

کلیدواژه ها

Monsoon, Oman Sea, Heavy metals, Algae, Lobster, مانسون, دریای عمان, فلزات سنگین, جلبک, لابستر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.