بررسی پارامترهای جریان خون ناشی از گرفتگی یک طرفه شریان کلیه و ناحیه شاخه شاخه ای

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله مهندسی مکانیک دانشگاه تبریز، دوره: 47، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_TUMECHJ-47-4_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 292
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید اسماعیل رضوی

استاد، دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

محمدرضا اردلان

استاد، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران

احسان کوهی

مربی، گروه مهندسی مکانیک، موسسه آموزش عالی وحدت، تربت جام، ایران

چکیده

انسداد عروق کلیه یکی از مهم ترین عوامل مرگ ومیر و ایجاد عوارض دائمی در بدن می باشد. صلب شدن دیواره عروق از عوامل اصلی بیماری آتروسکلروسیز و به وجود آمدن گرفتگی­ها در عروق کلیه است. لذا در این پژوهش تلاش شد تا تاثیر سفت شدن دیواره شریان و وجود گرفتگی در شریان کلیه بر روی پارامترهای جریان خون ورودی به آرتریول­ها از طریق مدل سازی فیزیکی مورد بررسی قرار­گیرد و همچنین تشخیص نواحی مستعد گرفتگی در پایین دست در حضور گرفتگی شریان کلیه یکی دیگر از اهداف این پژوهش بود. جهت مدل­سازی از هندسه و شرایط مرزی واقعی استفاده شد. برای مدل­سازی لزجت خون، مدل­های نیوتنی و غیر نیوتنی بکار­رفته و نتایج به دست آمده با هم مقایسه شده­اند. تاثیر سه نوع گرفتگی خفیف (۳۰ درصد)، متوسط (۵۰ درصد) و شدید (۷۰ درصد) بر­روی پارامترهای جریان بررسی شده­است. نقاط مستعد گرفتگی در هندسه بدون گرفتگی و باگرفتگی شناسایی شده و نتایج باهم مقایسه شده اند.نتایج نشان می­دهد که در هندسه مورد مطالعه تفاوت چندانی بین مدل­های نیوتنی و غیرنیوتنی لزجت خون وجود ندارد و می­توان خون را سیال نیوتنی در­نظر گرفت. بررسی نواحی مستعد گرفتگی نشان داد که قبل از اولین دو­شاخگی و همچنین درون اولین شاخه­ی فرعی بیشترین احتمال گرفتگی وجود دارد زیرا در این نواحی تنش برشی بیشینه است. گرفتگی­ها تاثیری روی نواحی مستعد گرفتگی ندارند اما هرچه درصد گرفتگی بیشتر باشد احتمال وجود گرفتگی در پایین دست بیشتر خواهد­بود.

کلیدواژه ها

پارامترهای جریان خون, شریان کلیه, گرفتگی شریان کلیه, مدل های نیوتنی و غیرنیوتنی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.