تعیین متوسط غلظت کشنده علف کش بن سولفورون متیل در ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)
محل انتشار: مجله علمی شیلات ایران، دوره: 29، شماره: 2
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 216
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ISFJ-29-2_007
تاریخ نمایه سازی: 20 آبان 1400
چکیده مقاله:
بن سولفورون متیل یکی از سموم علف کش پرکاربرد است که در مزارع کشاورزی بویژه مزارع برنج مورد استفاده قرار می گیرد. تحقیق حاضر برای اولین بار میزان سمیت بن سولفورون متیل را در ماهی کپور معمولی مورد بررسی قرار داده است. به این منظور، برای تعیین میزان محدوده کشندگی بن سولفورون متیل، ماهی های کپور معمولی به طور تصادفی در ۸ گروه در معرض غلظت های ۰، ۰۱/۰، ۰۵/۰ ،۱/۰، ۵/۰، ۱، ۲ و ۴ گرم در لیتر بن سولفورورون متیل قرار گرفتند و در زمان های ۲۴، ۴۸، ۷۲ و ۹۶ ساعت میزان تلفات ماهیان ثبت شد. پس از تعیین محدوده کشندگی، ماهیان به طور تصادفی در ۵ گروه در سه تکرا ر در معرض غلظت های ۰، ۲/۱، ۴/۱، ۶/۱ و۸/۱ گرم در لیتر بن سولفورون متیل قرار گرفتند و در زمان های ۲۴، ۴۸، ۷۲ و ۹۶ ساعت میزان تلفات ماهیان ثبت شد. داده های بدست آمده با استفاده از روش آنالیز آماری پروبیت با نرم افزار SPSS مورد بررسی قرار گرفت و مقادیر (LC۱-۹۹) شامل LC۱، LC۱۰، LC۳۰، LC۵۰، LC۷۰، LC۹۰ و LC۹۹ محاسبه گردید. نتایج نشان داد تلفات ماهیان با افزایش غلظت بن سولفورون متیل و افزایش زمان آزمایش افزایش یافت و میزان غلظت کشنده بن سولفورون متیل در ماهی کپور معمولی با افزایش مدت زمان آزمایش کاهش یافت بطوریکه میزان متوسط غلظت کشنده در زمان های ۲۴، ۴۸، ۷۲ و ۹۶ ساعت بترتیب ۸۶/۱، ۸۲/۱، ۷۵/۱ و ۶۲/۱ گرم در لیتر بدست آمد. در این مطالعه میزان حداکثر غلظت مجاز، غلظت غیرموثر و حداقل غلظت موثر علف کش بن سولفورون متیل بترتیب ۱۶۲/۰ ، ۱۶۲/۰ و ۴۱/۱ گرم در لیتر محاسبه گردید.
کلیدواژه ها:
Bensulfuron methyl ، Toxicology ، Fish ، LC۵۰ ، Cyprinus carpio ، بن سولفورون متیل ، سم شناسی ، ماهی ، LC۵۰ ، Cyprinus carpio
نویسندگان
فاطمه رحمانی خانقاهی
دانشکده علوم دریایی و اقیانوسی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران
شیلا امیدظهیر
دانشکده علوم دریایی و اقیانوسی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران
عبدالعلی موحدی نیا
دانشکده علوم دریایی و اقیانوسی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران
مریم آخوندیان
دانشکده علوم دریایی و اقیانوسی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :