CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

مقاله علمی-پژوهشی: مطالعه تولیدات خالص اولیه فیتوپلانکتون و همبستگی آن با مولفه های مربوطه در نوار ساحلی حوزه جنوبی دریای خزر (۹۸-۱۳۹۷)

عنوان مقاله: مقاله علمی-پژوهشی: مطالعه تولیدات خالص اولیه فیتوپلانکتون و همبستگی آن با مولفه های مربوطه در نوار ساحلی حوزه جنوبی دریای خزر (۹۸-۱۳۹۷)
شناسه ملی مقاله: JR_ISFJ-29-5_014
منتشر شده در در سال 1399
مشخصات نویسندگان مقاله:

حسن نصراله زاده ساروی - Caspian Sea Ecology Research Center
آسیه مخلوق - Caspian Sea Ecology Research Center
فریبا واحدی - Caspian Sea Ecology Research Center
ابوالقاسم روحی - Caspian Sea Ecology Research Center
پریسا نوری - Faculty of Natural Resources and Marine Science

خلاصه مقاله:
تولیدات اولیه نقش مهم در چرخه زیستی از نظر ذخیره کربن داراست و شاخص کلیدی برای ارزیابی کارکرد اکوسیستم بشمار می آید. هدف از مطالعه حاضر محاسبه تولیدات خالص اولیه و مولفه های آن در حوزه ایرانی دریای خزر در سال های ۱۳۹۷ (فصول پاییز و زمستان) و ۱۳۹۸ (فصول بهار و تابستان) می باشد. همچنین جهت تجزیه و تحلیل داده ها، برخی عوامل اکولوژیک موثر بر توزیع زمانی-مکانی تولیدات خالص اولیه مورد بررسی قرار گرفت. طبق نتایج، میانگین تولیدات خالص اولیه روزانه فیتوپلانکتون (DNPP) و مولفه های آن شامل غلظت کلروفیل-آ (Chl-a)، عمق لایه نوری (Zeu)، طیف فعال فتوسنتز (PAR) و غلظت کربن ویژه تثبیت شده (PBoptic=NPPChl-a) به ترتیب برابر ۴۵/۰±۶۵/۰ گرم کربن /مترمربع/روز، ۲۳/۱±۵۴/۲ mg/m۳، ۱/۵±۹/۸ متر، ۸۴/۱۶±۴۲/۴۰ Einstein/m۲.day و ۱۱/۱±۰۵/۵ mgC/mgChl-a.h بود. میزان DNPP در ناحیه مرکزی از دو ناحیه غربی و شرقی بالاتر بود که احتمالا ناشی از نقش امواج حاصل از نیروی باد بر معلق شدن رسوبات (میزان کدورت بالا) و کاهش شدت نفوذ نور در دو ناحیه شرقی و غربی بود. از نظر زمانی، تغییرات فصلی DNPP به ترتیب پاییز>تابستان>بهار>زمستان بود. افزایش قابل ملاحظه DNPP در فصل پاییز (۰۵/۰p< ANOVA test,) در مقایسه با سایر فصول ناشی از افزایش غلظت کلروفیل-آ و بهینه بودن دمای سطحی آب برای تثبیت کربن ویژه (PBopt) می باشد. بر اساس آزمون های رگراسیون و مولفه اصلی تغییرات زمانی-مکانی DNPP به طور معنی داری تحت تاثیر دو متغیر Chl-a و PBoptic بود. به طور کلی، در طبقه بندی سطح تروفیکی بر اساس تولیدات خالص اولیه، ۵۲ درصد از داده ها در سطح تروفیکی الیگومزوتروف و مزوتروف (۴۹%) تا یوتروف (۳%) بوده و ۴۸ درصد داده ها در گروه الیگوتروف (عمدتا در ناحیه شرقی) قرار داشتند.

کلمات کلیدی:
Environmental parameters, Net primary production, Iranian Coasts, Caspian Sea, پارامترهای محیطی, تولیدات خالص اولیه, فیتوپلانکتون, سواحل ایران, دریای خزر

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1310538/