مقاله علمی – پژوهشی: اثر محافظتی کوئرستین بر سمیت نانوذرات نقره در بافت آبشش، مغز و نخاع ماهی زبرا (Danio rerio)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله علمی شیلات ایران، دوره: 30، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ISFJ-30-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 329
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد بهزادی طایمه

دانشگاه تربیت مدرس

محمدرضا کلباسی

دانشگاه تربیت مدرس

حامد پاک نژاد

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

مطالعه حاضر به بررسی اثر محافظتی کوئرستین بر سمیت نانوذرات نقره در بافت آبشش، مغز و نخاع ماهی زبرا پرداخته است. از این رو، تعداد ۱۲۰ عدد ماهی زبرا (میانگین وزن ۱۵±۲۰۰ میلی گرم) را در ۴ تیمار و ۳ تکرار توزیع و به مدت ۴۰ روز با خوراک کنترل منفی و مثبت (بدون افزودنی)، ۲۰۰ و ۴۰۰ میلی گرم کوئرستین در کیلوگرم غذا تغذیه شدند. پس از پایان آزمایش تغذیه، تیمارهای کنترل مثبت، ۲۰۰ و ۴۰۰ میلی گرم کوئرستین با غلظت ۲۵LC نانوذرات نقره معادل ۱۵/۰ میلی گرم بر لیتر رویارو شدند. به طور کلی، نتایج آزمایش نشان داد که نانوذرات نقره باعث ایجاد عارضه های پرخونی، ادم، جداشدگی لایه اپیتلیال، واکوئله شدن، هایپرتروفی، چسبندگی لامل های ثانویه، نکروز، هایپرپلازی، گرزی شدن، ضخیم شدن لامل های اولیه و ثانویه و خمیدگی لامل های ثانویه در بافت آبشش و همچنین عارضه پرخونی در بافت مغز و نخاع شدند. بیشترین شدت عارضه های مذکور در بافت های آبشش، مغز و نخاع مربوط به تیمار کنترل مثبت در مقایسه با کنترل منفی بود (۰۵/۰> p). علاوه براین، تیمار ۲۰۰ و ۴۰۰ میلی گرم کوئرستین به ترتیب باعث کاهش شدت این عارضه ها حدود ۳۵-۲۵ درصد و ۶۰-۵۰ درصد در مقایسه با تیمار شاهد مثبت در بافت آبشش شد (۰۵/۰> p). همچنین این تیمارها سبب کاهش شدت عارضه پروخونی در بافت مغز در مقایسه با تیمار شاهد مثبت شدند (۰۵/۰> p). به طور کلی، نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از کوئرستین سبب کاهش سمیت نانوذرات نقره می شود. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که استفاده از ترکیبات آنتی اکسیدانی می تواند به عنوان یک استراتژی پیشگیری و درمانی برای کاهش سمیت نانوذرات نقره استفاده شود.

کلیدواژه ها

histopathology, Toxicity, Quercetin, Zebrafish, Silver Nanoparticles., بافت شناسی, سمیت, کوئرستین, ماهی زبرا, نانوذرات نقره

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.